KNRM Veere verzamelt 25 jaar aan verhalen in boek

Vijfentwintig jaar KNRM Veere. Dat betekent ontelbare verhalen, mooi, droevig, bijzonder, en alles ertussenin. Toch is het gelukt om een selectie te maken van al die herinneringen. Die zijn verzameld in het boek 'Tot de volgende!', dat vanavond werd gepresenteerd in de jachthaven Oostwatering in Veere.
KNRM Veere 25 jaar
Vlnr: Leon Boeije, Kees den Hollander, Hugo de Ridder, Jan Euser © Omroep Zeeland
Drie schippers komen in een reddingsboot aanvaren in de Veerse jachthaven. Vlak voor brasserie Fine, waar het publiek de boot nieuwsgierig gadeslaat vanaf het terras, houdt de boot halt. Rood vuurwerk wordt ontstoken vanaf de boot, voordat de mannen richting de steiger varen en aanmeren. De schippers hebben een bijzondere vracht bij zich: het boek over station Veere, waar het afgelopen jaar hard aan is gewerkt.
"Het idee om een boek te maken ontstond toen er vorig jaar een nieuw lid startte", vertelt Kees den Hollander, die al sinds het begin bij station Veere betrokken is. "Hij moest alle verhalen van vroeger aanhoren en op een gegeven moment zei hij: 'Jongens, dit is toch een boek waard!'" En zo geschiedde. "Het is echt een boek van ons allemaal, waarin mensen een kijkje achter de schermen kunnen krijgen van de KNRM."

Redders opleiden in Griekenland

"Een verhaal dat voor mij bijzonder is? Dat vind ik heel moeilijk", zegt Den Hollander. "Het zijn allemaal mooie, bijzondere verhalen. Maar wat ik toch wel heel bijzonder vond: in 2016 kwam het nieuws dat er heel veel vluchtelingen verdronken aan de kust van Griekenland, die vanaf Turkije probeerden over te steken. We hebben toen een campagne opgezet om fondsen te werven, binnen een week hadden we een half miljoen opgehaald."
De ogen van Den Hollander sprankelen als hij vertelt. "Van dat geld hebben we twee boten naar Griekenland verscheept en zijn we met een groep van tien man daarheen gegaan, om ze te helpen om een reddingsstation op te zetten. We hebben ze geleerd hoe je reddingswerker kan zijn. En ik heb zelf ook nog wat vluchtelingen uit het water getrokken."

Helden van het Veerse Meer

Als de schippers aan wal zijn, overhandigen ze het boek aan burgemeester Rob van der Zwaag, die ook voorzitter van de KNRM Veere is. "De titel had net zo goed 'Helden van het Veerse Meer kunnen zijn", lacht hij.
KNRM Veere 25 jaar Van der Zwaag
Burgemeester en voorzitter van de KNRM Veere Rob van der Zwaag neemt het boek in ontvangst © Omroep Zeeland
Maar toch heet het boek anders. "Daar hebben we heel lang over zitten dubben", vertelt Den Hollander. "Al pratende kwamen we eigenlijk uit op de kreet die redders gebruiken nadat ze een redding hebben gedaan. Dan zijn ze een middag in de weer zijn geweest, op het Veerse Meer hun ding gedaan, dan hebben ze opgeruimd en gaan ze naar huis en bij ons zeg je dan: 'Tot de volgende', dus tot de volgende keer dat de pieper afgaat."
Het boek is uitgegeven dankzij sponsors, "omdat het eigen geld toch echt naar het redden moet gaan". Het boek is verkrijgbaar bij de KRNM Veere in ruil voor een donatie aan de stichting. Aanstaande zaterdag liggen de boeken klaar, dan is het voor het eerst sinds corona weer Reddingbootdag, waarbij de KNRM de deuren opent voor het publiek.