Jahrdell Constansia in extremis matchwinner in spannende Zeeuwse derby

De Zeeuwse derby in de Derde Divisie, tussen GOES en Hoek, leek 89 minuten lang geen winnaar te krijgen, maar Jahrdell Constansia besliste anders. De invaller schoot Hoek in de absolute slotfase met een vlammend schot langs de thuisploeg.
Samenvatting GOES - Hoek
Er was zoals verwacht veel publiek afgekomen op de derby tussen de twee hoogst spelende Zeeuwse ploegen. Hoek, vijfde in de Derde Divisie, begon aanvallend aan de wedstrijd en deelde het eerste speldenprikje uit. Giovanni Delannoy werd gevonden op de rand van het strafschopgebied, maar zijn schot spatte op de lat uiteen. Na een wat minder eerste kwartier rechtte de thuisploeg de rug en kreeg het een goede kans via Francis Kabwe Manengela. De aanvaller werd gevonden door een puike steekbal van Guillaume Clinckemaillie, Hoek-doelman Jordi De Jonghe kon de aanvaller van scoren afhouden.
GOES Hoek fakkels
Sfeeracties vooraf bij de spannende Zeeuwse derby © René van der Vliet
Een goede tien minuten later kwam Clinckemaillie zelf in kansrijke positie. Een schot van Gianni Tiebosch werd door De Jonghe gekeerd, waarna Clinckemaillie de bal voor de voeten kreeg. De voormalig speler van Hoek, die nog altijd wacht op zijn eerste goal voor GOES, schoot met links hoog over het lege doel. In het laatste kwartier van de eerste helft zakte het tempo en leken beide ploegen het in de tweede helft te willen beslissen.
Vlak na rust kregen de Goesenaren wederom een levensgrote kans om dat te doen. Na een afgeslagen hoekschop krulde Kabwe Manengela een voorzet het strafschopgebied in. GOES-verdediger Stefan de Bert, die nog voorin was na de corner, kopte de bal in de hoek, maar De Jonghe tikte de bal met een katachtige reflex naast.

Rode kaart GOES

De thuisploeg had de beste kansen, maar moest na een uur spelen een flinke tegenvaller verwerken. Jelle Klap, die eerder in de wedstrijd betrokken was bij een opstootje en daar geel voor kreeg, maakte aan de zijlijn een overtreding op Delannoy en werd door scheidsrechter Dogterom uit het veld gestuurd.
goes over
Een poging van GOES zeilt net over het doel van Jordi de Jonghe © René van der Vliet
Toch leek het er niet op dat er nog een winnaar zou komen. Het spel was van beide kanten intensief, maar slordig, en kansen werden dan ook amper gecreëerd. Rik Impens probeerde het een keer van afstand, maar dat schot was ongevaarlijk en GOES leek stand te houden. Dat was buiten Constansia gerekend. Met nog één minuut op de klok zette de jonge invaller zelf een aanval op, werd hij gevonden aan de linkerkant en schoot hij de bal met een prachtige curve achter de kansloze Matthew Lentink, waarmee Hoek alsnog de volle buit pakte.
'Ik heb al vaker derby's beslist en nu ook hier'
Hoek blijft door deze late zege meedoen in de strijd om de tweede plek in de Derde Divisie. De achterstand op Sparta Nijkerk bedraagt nu drie punten, nummer drie Sportlust'46 heeft één punt minder. Hoek blijft vijfde, gelijk in punten met Excelsior'31, dat vierde staat. Hoek heeft wel een wedstrijd meer gespeeld dan de concurrentie.
GOES blijft vijf punten achterstand houden op de zestiende plek, die behaald moet worden om directe degradatie te ontlopen. Ook GOES heeft een wedstrijd meer gespeeld dan rivaal Ajax.

Scoreverloop

0-1 Jahrdell Constansia (89)

Bijzonderheden

Jelle Klap (GOES) moet in de 60e minuut het veld verlaten met zijn tweede gele kaart.

Opstelling GOES

Matthew Lentink, Renzo Roemeratoe, Stefan de Bert, Ruben Hollemans, Jelle Klap, Reza Maipauw, Sven Mbikulu, Gianni Tiebosch, Riad Elloukmani (Julian van de Kreeke/60), Francis Kabwe Manengela, Guillaume Clinckemaillie (Sylvio Hage/46)

Opstelling Hoek

Jordi De Jonghe, Erwin Franse (Steve Schalkwijk/66), Alexander Embrechts, Gertjan Martens, Karim Bannani, Roycel James, Aaron Verwilligen, Istvan Bakx (Mohammad Jabar Zada/82), Rik Impens. Giovanni Delannoy, Ruben de Jager (Jahrdell Constansia/73)