Diabetespatiënten trainen voor Kustmarathon: 'Ik wil mijn bloedwaarden onder controle houden'

De Kustmarathon uitlopen is voor veel deelnemers al een hele uitdaging. Maar als je diabetes hebt, is zo'n marathon lopen nog uitdagender. Om hardlopers met diabetes te ondersteunen bij het trainen voor de marathon, gaf de Bas van de Goor Foundation zaterdag een training op het strand in Zoutelande.
Hardlopers met diabetes trainen voor de Kustmarathon
De Bas van de Goor Foundation zet zich in voor mensen die diabetes hebben en graag willen sporten, door onder meer evenementen en trainingen te organiseren. Als je diabetes hebt, dan is je lichaam niet meer in staat om je bloedsuikerspiegel op het juiste niveau te houden. Hardlopers lopen daarom tegen verschillende problemen aan. Zo ook Berry Turk, die al meerdere marathons heeft gelopen.
"Ik heb nog nooit met mede-lotgenoten gelopen en dat is ook mijn uitdaging. Om met mede-lotgenoten uitdagingen uit te wisselen en proberen om vooral de laatste tien kilometer beter mijn bloedsuikers onder controle te krijgen. Want daar schort het nog wel eens aan."

Gezonde spanning

Wendt van der Voor heeft ook diabetes en gaat de Kustmarathon voor het eerst hardlopen. Eerder deed ze al mee aan de wandelmarathon en heeft ze de Ladiesrun hardgelopen. "Deze marathon staat echt nog op mijn lijstje. En met de trainingen van de Bas van de Goor Foundation is dit een hele mooie kans." Van der Voor vindt trainen heel erg belangrijk en ook de begeleiding vanuit dit team. "Ik denk dat het uitlopen met deze hulp te realiseren is. Maar ik vind het ook super spannend! Het is een hele mooie uitdaging en deze wil ik graag aangaan", zegt ze trots.
Diabetespatiënten trainen voor de Kustmarathon
Een groep diabetespatiënten trainen samen voor de Kustmarathon in Zoutelande © Omroep Zeeland
Bij de Bas van de Goor Foundation werken veelal mensen die zelf ook diabetes hebben. Jasper Ikin kan daarover meepraten. Hij loopt zelf ook regelmatig een marathon. "Een marathon lopen is sowieso al een uitdaging, maar als je diabetes hebt komt er eigenlijk iets extra's bij. Het gaat tijdens zo'n marathon dan ook vooral over het managen van je diabetes en als je gaat hardlopen is er wel wat voorbereiding nodig", aldus Ikin. De foundation probeert tijdens deze trainingen mensen zoveel mogelijk bij elkaar te brengen en geven de trainers tips.
Voor Ikin kon de Kustmarathon natuurlijk ook niet uitblijven. In oktober staat ook hij aan de start van de marathon. De komende tijd zal dit team vaker met elkaar trainen.