Sjiek festival waait over uit New York: vier dagen lang klassieke muziek, design-food en kunst

Geen plastic glazen en volle dixietoiletten op dit festival, maar muziek van componisten, food-design en kunst. Dat is het Mostly Modern Festival in Middelburg. De afgelopen dagen trok het festival zeshonderd bezoekers.
Sjiek festival waait over uit New York: vier dagen lang klassieke muziek, design-food en kunst
Het idee voor het festival is overgewaaid uit New York en opgezet door Robert Vroegindewij, directeur van de Zeeuwse Muziekschool. Zijn studievriend in Amerika organiseerde een soortgelijk festival en dat bracht hem op het idee.

Kwetsbaarheid en verlies

De gasten werden verrast op de laatste festivaldag die in het teken stond van verlies en kwetsbaarheid. Eerste konden ze in de Oostkerk aanschuiven voor een lunch. Niet voor een gewone boterham met kaas, maar hapjes die onder de noemer 'food-design' werden gepresenteerd.
Het toetje stond in het teken van banaan, omdat die wordt bedreigd door een niet te behandelen schimmel. Als een soort crematie was de banaan met as bestrooid. Ook de muziek en kunst staan in het teken van kwetsbaarheid en verlies.
Mostly Modern Festival
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland
In het pop-up restaurant in de Oostkerk was ook een expositie te zien van expositie van kunstenares Manon Clement. Daarna konden de bezoekers naar een optreden van in de Zeeuwse concertzaal. Zes componisten van over de hele wereld stonden op het podium.
Het was de eerste, Middelburgse editie van het festival, maar er komt zeker een vervolg. Volgens Vroegindewij zijn er genoeg ideeën om mee verder te gaan. Ook volgend jaar komt er dus een editie van het Mostly Modern Festival in Nederland.