Meeste buitenlanders vestigen zich in Terneuzen

Terneuzen is de belangrijkste immigratiegemeente van Zeeland. Ook in verhouding tot het inwonertal vestigden de meeste buitenlanders zich in deze stad, blijkt uit cijfers over 2011-2020 van het CBS.
Grensovergang Sas van Gent
Grensovergang Sas van Gent © Omroep Zeeland
Voor deze cijfers is niet gekeken naar vluchtelingen, maar naar buitenlanders die zich permanent in Zeeland hebben gevestigd.
De meeste immigranten in Terneuzen (maar ook in Zeeland als geheel) zijn Vlamingen. In tien jaar tijd vestigden zich per saldo 1.560 Belgen in Terneuzen en de Polen hebben er met 440 immigranten de tweede plaats. Als je kijkt naar alle nieuwe buitenlanders bij elkaar dan zijn 59 op de duizend inwoners hier buitenlands.

Borsele het minst

Borsele heeft de minste nieuwe inwoners uit het buitenland, hier heeft tien op de duizend inwoners een buitenlandse achtergrond.
In bovenstaande cijfers zijn steeds de aantallen emigranten per nationaliteit afgetrokken van de aantallen immigranten.

Waar komen ze vandaan?

De belangrijkste immigrantengroep voor Zeeuws-Vlaanderen zijn Belgen. Voor andere delen van Zeeland is de grootste groep de optelsom van allemaal kleine groepjes nationaliteiten uit een groot aantal Europese en Aziatische landen. Daarna zijn het vooral de Polen die aan kop gaan. Ook ten zuiden van de Westerschelde hebben de Polen een belangrijke plaats.
Immigranten zijn belangrijk voor de Zeeuwse bevolkingsontwikkeling. Want alleen door nieuwe vestigingen (behalve buitenlanders ook Nederlanders uit andere provincies) kan Zeeland nog groeien. Het aantal Zeeuwen van geboorte neemt door de vergrijzing de laatste jaren alleen maar af.