Veiligheidsregio Zeeland waarschuwt: pas op voor natuurbrand

Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) waarschuwt Zeeuwen en toeristen: pas op voor natuurbrandjes. Doordat er de laatste tijd nauwelijks regen is gevallen, is het extreem droog in bossen en duinen. Daardoor is de kans op brand erg groot.
Veiligheidsregio Zeeland waarschuwt: pas op voor natuurbrandjes
De Zeeuwse brandweer richt met vijf zuidelijke veiligheidsregio's een speciaal landelijk team op dat helpt bij de bestrijding van natuurbranden. Het is een tweede team dat wordt opgericht, omdat er steeds meer natuurbranden zijn. Dat komt door langere droge en warme periodes. De hoofdtaak van zo'n team is om ondergrondse brandjes snel op te sporen, zodat het vuur minder snel kan verspreiden.

'Dit moet je allemaal niet doen als het zo droog is'

Robert Maranus, Specialist Operationele Voorbereiding bij de VRZ: "Roken, een kampvuurtje maken en barbecueën in de open natuur, dat moet je allemaal niet doen als het zo droog is. En ook geen afval achterlaten, want een fles of een scherf kan fungeren als een vergrootglas en dus een vuurtje aanwakkeren."
Duinbrand, Kamperland
Een duinbrand in Kamperland in 2018. © Omroep Zeeland
De brandweer is op dit moment extra alert, dat wil zeggen ze nog meer opletten dan normaal. "We zijn niet met meer manschappen in de kazerne, maar als er ergens in de natuur brand uitbreekt dan gaan we met meer materieel daarnaartoe dan normaal. Want het moet niet zo zijn dat wanneer een brandweerwagen ter plekke is, die hulp moet gaan oproepen omdat de brand groter is dan verwacht", zegt Maranus.

Meerdere brandjes door droogte in Zeeland

De afgelopen weken zijn er al een paar brandjes geweest vanwege de droogte, onder meer vorige week in een natuurgebied bij de Kloosterweg bij Burgh-Haamstede. Vanwege de droogte rukte de brandweer met flink wat materieel uit, maar de omvang van de brand viel gelukkig mee.
Ook heeft Maranus nog een paar tips voor wanneer je een brand ontdekt in de natuur: "Ten eerste ga niet zelf blussen, ten tweede geef aan 112 de exacte locatie door en als laatste: ga weg bij het vuur en loop niet met de rook mee want die is gevaarlijk".