Oud-eigenaar Hedwigepolder spant kort geding aan om ontpoldering te voorkomen

De oud-eigenaar van de Hedwigepolder, Gery de Cloedt, is naar de Raad van State gestapt. Hij wil voorkomen dat de polder onder water wordt gezet voordat de hoogste rechter een beslissing heeft genomen over een eerder verzoek.
Werkzaamheden in de Hedwigepolder
Werkzaamheden in de Hedwigepolder © Omroep Zeeland
Binnenkort wordt begonnen met het afgraven van de Scheldedijk. De Cloedt heeft afgelopen najaar een verzoek ingediend bij de Raad van State om de ontpoldering van tafel te krijgen. Hij zegt bang te zijn dat de polder ernstig vervuild raakt als er Westerscheldewater de polder instroomt.

Vervuiling

De Cloedt was tot 2018 eigenaar van de Hedwigepolder. Hij is door de staat onteigend en kreeg 21 miljoen euro als compensatie. Volgens De Cloedt is bij het besluit om de polder onder water te zetten in 2014 de vervuiling van de Westerschelde ten onrechte niet meegenomen. Terwijl bij Rijkswaterstaat toen wel al bekend was dat er hoge concentraties PFAS in het Scheldewater zaten.
"Het verzoek ligt bij de Raad van State, maar intussen willen de Belgen de dijk doorsteken", zegt advocaat Hans Mieras. Hij verwacht dat binnen twee weken bekend is wanneer het kort geding wordt behandeld. "Soms is daarna al binnen drie weken uitspraak.", zegt Mieras. De Raad van State zou kunnen beslissen dat niet met het afgraven kan worden begonnen voordat de Raad een definitief oordeel heeft gegeven.