In vorm verkerende Anne Terpstra heel opgelucht over goed nieuws rondom Milan Vader

Anne Terpstra start dit weekend in het Duitse Albstadt in de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen. De uit Zierikzee afkomstige mountainbikester staat na de eerste race in Brazilië op de tweede plaats. Voorafgaand spraken we Terpstra over haar avontuur in Brazilië, haar goede vorm aan het begin van het seizoen en over wielrenner/mountainbiker Milan Vader, die herstellende is van een zwaar ongeluk.
Terpstra op het parcours in Albstadt in 2019
Terpstra op het parcours in Albstadt in 2019 © Orange Pictures
Anne, je bent begonnen met een tweede plek aan het wereldbekerseizoen. Hoe was het om in Brazilië te rijden?
"Ik vond het echt geweldig. Eén keer eerder reed ik in Brazilië. Dat was de olympische wedstrijd in 2016. Maar dat was heel anders dan alle andere wedstrijden. Toen heb ik van het land heel weinig meegekregen, maar omdat we er nu langer waren, heb ik meer kunnen proeven van het land. Daarnaast waren er tijdens de wedstrijd zelf extreem veel toeschouwers en die waren allemaal erg fanatiek. De sfeer was echt superleuk, het was een mooi parcours en de natuur was echt indrukwekkend. Ik heb er echt van genoten."
Kunnen we met die tweede plaats als eerste resultaat dan ook constateren dat het met jouw vorm zo aan het begin van het seizoen wel goed zit?
"Op zo'n goede uitslag in Brazilië had ik dit seizoen niet echt gerekend. Dat ik zo dichtbij de winst zou zitten was heel onverwacht en heel erg leuk. Mijn training is er meer op gericht om in de tweede helft van het jaar goed te zijn, maar de vorm is nu goed. Al hoop ik wel dat er nog meer rek in zit. Ik heb deze winter echt een goede voorbereiding gehad. De laatste jaren heb ik vaak toch met wat kleine blessures gesukkeld, daardoor heb ik de wintertrainingen niet altijd perfect kunnen uitvoeren. Dat is nu wel gelukt en misschien is dat het verschil met dat ik er nu wel meteen sta."
Nooit eerder begon je zo goed aan het seizoen. Wat zijn je ambities in de wereldbeker?
"Ik wil dit seizoen heel constant rijden en meedoen om de bovenste plaatsen. Dit is een goed begin, maar één wedstrijd zegt ook nog niet alles. Het jaar is lang, de parcoursen zijn verschillend en het weer is overal anders. Er kan nog heel veel gebeuren. Maar dit geeft wel een hele hoop motivatie en zelfvertrouwen."
Anne Terpstra Mountainbike Leogang Wereldbeker
Anne Terpstra is al vroeg in vorm voor het MTB-seizoen © Orange Pictures
Luister hier naar het gesprek tussen Anne Terpstra en sportverslaggeefster Eva van der Weele
Dit weekend de wereldbekerwedstrijd in Albstadt. Is dat een wedstrijd die jou ligt?
"Als ik naar het parcours kijk dan eigenlijk niet. Maar in het verleden heb ik het hier wel goed gedaan. In de wereldbeker stond ik hier voor het eerst op het podium en het is daarom een plek met goede herinneringen."
Het is natuurlijk geen olympisch seizoen, maar het jaar zit boordevol wedstrijden. Wat zijn jouw voornaamste doelen dit seizoen?
"Mijn hoofddoel is om alle wereldbekers te rijden en aan het eind van het jaar wil ik daar een goede klassering rijden. In de tweede helft van het seizoen wordt het druk met het EK en WK. Het mooiste zou zijn als ik in die periode goed in vorm ben."
Tot slot wil ik het nog heel even over Milan Vader hebben. Hoe heb jij al het nieuws rondom hem gevolgd?
"Ik ken Milan natuurlijk heel goed en ik was in Brazilië toen ik hoorde dat hij zo zwaar gevallen was. Naast dat ik heel erg meegeleefd heb, zijn er heel veel renners die dat ook hebben gedaan. Het was een grote schok voor iedereen en heel spannend hoe het verder zou gaan. Toen hij wakker werd na zijn coma heb ik hem gelukkig redelijk snel gesproken. Daarna was ik snel gerustgesteld, want ik kreeg een normale Milan aan de telefoon. Hij klonk heel erg nuchter en relaxed en dat was heel fijn om te horen. Ik was heel blij om te horen dat het ondanks de revalidatie heel goed met hem gaat."
Komende zondag start de wedstrijd voor Anne Terpstra om 11:00 uur in het Duitse Albstadt.