Twintig weken lang wandelen tegen diabetes, te hoog cholesterol of kopzorgen : 'Ik wil graag gezond oud worden'

Rieka Lotte uit Goes zou nooit uit zichzelf gaan wandelen, maar toen ze de flyer zag van de wandelweken was ze om. Nu loopt ze wekelijks een avond met dertig anderen door Goes en omgeving. "Ik ben te zwaar en wil afvallen, en voorkomen dat ik medicatie moet gaan nemen."
Zeeuwse Leefstijlroute
Samen lopen zorgt voor een stok achter de deur © Omroep Zeeland
De opzet is simpel: gezellig samen wandelen om gezond(er) te worden, bewust te worden van je gedrag. En door dat samen te doen is er een stok achter de deur en is er sociaal contact.

Meer dan alleen wandelen

Janneke Goulooze is ook van de partij. "Ik probeer via een leefstijlprogramma mijn gedrag te veranderen. Ik heb moeilijke jaren achter de rug en zat niet goed in mijn vel. Slapen ging niet goed, mijn cholesterolgehalte was niet goed, daar werk ik aan. En dit wandelprogramma komt daar nu bij."
Zeeuwse leefstijlroute
Bij Janneke Goulooze gaat het slapen nu beter en ze verliest wat gewicht © Omroep Zeeland
Volgens leefstijlcoach Lianne Peeman uit Goes komen de meeste mensen die meedoen via huisartsen en medisch specialisten bij de groep. Ze hebben veelal aandoeningen als overgewicht, diabetes, depressie, en hart- en vaatziekten. "Maar er wandelen ook mensen die nog geen aandoening hebben en willen voorkomen dat ze op lange termijn ziek worden. Of ze komen voor de gezelligheid, ook belangrijk. Veel aandoeningen zijn gerelateerd aan een bepaalde leefstijl."

Podotherapeut en diëtiste lopen mee

Voordat ze begonnen zijn de wandelaars getest op hun conditie en gewicht. Soms loopt een diëtist, podotherapeut of fysiotherapeut mee, om vragen te beantwoorden. Langzaam wordt het aantal wandelkilometers uitgebouwd en het doel is dat de lopers een stappenboekje bij houden. Peeman: "Je kunt in twintig weken echt iets bereiken qua conditie en gewichtsverlies."
Lianne Peeman leefstijlcoach
Leefstijlcoach Lianne Peeman uit Goes © Omroep Zeeland
De Zeeuwse Leefstijlroute, die in een aantal gemeenten draait, is er op gericht om de gezondheid in de regio te bevorderen. De wandelweken in Goes zijn er een onderdeel van. Daarnaast loopt het programma 'gecombineerde coaching op leefstijl'. Dat duurt twee jaar. Peeman: "Daarin kijken we niet alleen naar beweging en eetgedrag, maar naar het hele plaatje, dus ook naar hoeveel stress mensen ervaren, hun slaapgedrag, en zingeving. Door bewustwording kunnen mensen dingen gaan veranderen."

'Maatje 38 hoeft niet meer'

Bij Janneke Goulooze gaat het slapen nu beter en gewichtsverlies vindt ze ook ook fijn. "Maar wat voor mij uiteindelijk belangrijk is: maatje 38 hoeft niet meer, maar ik wil gezond oud worden."