Meer dan 1 miljoen woorden over de jonge Zeeuw: boekenreeks Phons Bakx is af

Eén miljoen woorden, op zijn minst. Phons Bakx uit Middelburg schreef vier boeken over de Zeeuwse jeugd- en jongerencultuur en de muziek die erbij hoort. In zijn boek richt hij zich op de periode tussen de jaren vijftig en de eeuwwisseling. Dat deed hij aan de hand van interviews die hij opnam voor het radioprogramma Eens de jonge Zeeuw, dat in 2005 werd uitgezonden op Omroep Zeeland.
Phons Bakx bezorgt zijn boeken
Phons Bakx bezorgt zijn boeken © Wij zijn De Stad
In het radioprogramma De Zeeuwse Kamer vertelt Bakx over de boekenreeks Eens de jonge Zeeuw. Hij vindt het nodig dat de verhalen, die in het archief lagen te verstoffen, verteld worden. "Als ik kom te overlijden, dan verdwijnen al die gesprekken", zegt Bakx. "Als je het opschrijft blijven de verhalen in het Zeeuwse geheugen zitten."
Het werden uiteindelijk vier boeken, van elk meer dan vijfhonderd pagina's. De eerste twee delen gaan over de muziek uit die tijd, de laatste twee over andere zaken die speelden in de jongerencultuur, "zoals drugs en brommers". Hij weet daar alles van, want de 66-jarige Bakx was zelf jongere in die tijd. Hij heeft dan ook meerdere passages over zijn eigen leven door de jaren heen in het boek opgenomen.

Radiodocumentaires

De boeken zijn gemaakt naar aanleiding van verschillende gesprekken die Bakx in 2005 had met oudere jongeren uit de provincie voor een gelijknamige radiodocumentairereeks. Deze gesprekken focusten zich voornamelijk op de muziekcultuur tussen 1955 en 1985. "Daar werd voor de radio dan ongeveer zes minuten uitgeknipt, terwijl het gesprek altijd minstens een uur duurde", zegt Bakx. Die verhalen zijn nu opgeschreven, voornamelijk voor de personen die hij destijds interviewde: "Zo hebben zij een biografie van henzelf als jong mens, dat maakt die tijd weer tastbaar."
Luister hier het hele gesprek met Phons Bakx terug:
Eén miljoen woorden in vier delen, boekenreeks Eens de jonge Zeeuw is af