Jiujitsu-fanaat Peter Smid uit Vlissingen is 'big in Japan'

Peter Smid uit Vlissingen werd onlangs op bijzondere wijze geëerd voor zijn verdiensten voor de sport jiujitsu. De Vlissinger kreeg vanuit Japan zijn zevende dan en dat is een graad in de zelfverdedigingssport die geen enkele andere Zeeuw heeft.
Peter-Smid-Jiujitsu
Peter Smid poseert met zijn zevende dan © Omroep Zeeland
Smid houdt zich bijna heel zijn leven al bezig met de Japanse vechtkunstsport, onder meer als leraar en scheidsrechter. Het was voor de Japanse jiujitsufederatie reden om hem in 2016 te benaderen om een speciaal programma te ontwikkelen voor het uitreiken van de verschillende soorten banden (obi's) aan de beoefenaars van de sport (jiujitsuka's).

Internationaal erkend

Het zogeheten 'Fighting System' werd met succes uitgerold in Japan en onlangs werd Smids methode ook internationaal erkend. Voor de Japanners was dat reden om de Vlissinger te eren met zijn zevende dan: een rood-wit gestreepte band, die alleen wordt toegekend aan mensen met bijzondere verdiensten voor de sport.
"De dankbaarheid vanuit Japan is voor mij natuurlijk heel bijzonder", aldus Smid, die al vaak in het beloofde jiujitsuland is geweest. "Ik houd niet zo van borstklopperij, maar als ik daar kom, is het mooi om te zien hoe graag de Japanners van mij willen leren."
Jiujitsu-Peter-Smid-2
De oorkondes van het trainingsprogramma en de zevende dan van Peter Smid © Omroep Zeeland
Een leven zonder jiujitsu lijkt voor de Vlissinger haast ondenkbaar. De sport bracht hem naar plekken over heel de wereld. Toch doet hij het tegenwoordig rustiger aan. "Ik heb bijna veertig jaar een sportschool gehad, daar ook lesgegeven in jiujitsu. Dat doe ik niet meer", zegt Smid, hoewel hij incidenteel nog wel trainingen geeft, 'gewoon' in zijn achtertuin in Vlissingen.

Nieuwe generatie

Daar probeert hij de nieuwe generatie jiujitsuka's de fijne kneepjes van het vak te leren. Een van zijn leerlingen hoopt het stokje van Smid als leraar op een dag over te nemen. "Het is mijn doel om net als Peter ooit trainer te worden in jiujitsu", aldus Mathijs van Gansewinkel. Hij betwijfelt of hij ooit een zelfde soort rood-witte band om zijn middel draagt. "Ik hoop mijn derde dan ooit te halen. Wat Peter heeft bereikt in de sport is enorm bijzonder. Het wordt lastig om in zijn voetsporen te treden."