Landbouw luidt noodklok: 'Problemen als het niet snel gaat regenen'

Februari was ontzettend nat, maart en april waren veel te droog en dat is een probleem. "We verwachten veel minder oogst dan normaal als het niet snel gaat regenen", zegt Joris Baecke, akkerbouwer en vicevoorzitter van de ZLTO.
tractor stock
De landbouw dreigt in problemen te raken door de aanhoudende droogte © ANP
"De plantjes zouden op dit moment moeten ontkiemen en daar zien we problemen door de droogte. Daarom hebben we minder planten en dus minder oogst als het niet snel gaat regenen", zegt Baecke in Zeeland Wordt Wakker. De ZLTO luidt de noodklok, want 2022 kan volgens het KNMI worden gerekend tot een van de vijf droogste jaren sinds 1906. "Wat we nu zien op de akkers is verontrustend."

'Nog geen grote paniek'

De perfecte storm, zo noemt Baecke de situatie in de landbouw nu. "Er zijn een boel dingen aan de hand in de wereld die invloed hebben op onze productie. We hebben te maken met duurdere import van onder andere kunstmest. De energieprijzen zijn gigantisch gestegen en dan ook nog de droogte", zegt Baecke. "We hebben veel fijnmazige gewassen die goede kieming nodig hebben, waar genoeg water voor nodig is. De oogst duurt nog lang, dus van grote paniek spreken doen we nog niet. Maar het is wel van cruciaal belang om voldoende plantjes per hectare te hebben en daar maken we ons wel zorgen om."

Zoetwatervoorzieningen

Het landelijk neerslagtekort ligt nu rond de 60 millimeter en dat brengt de Zeeuwse akkerbouwers extra in gevaar door het chronisch tekort aan zoetwater in de provincie. In 2018 werd de noodklok al geluid zodat er meer geïnvesteerd zou worden in de zoetwatervoorziening in Zeeland. Baecke: "Er is binnen twee jaar geen oplossing, maar we moeten vol gas doorzetten. Dat toont dit voorjaar maar weer aan."
Luister hier het hele gesprek met Joris Baecke van de ZLTO terug:
Landbouwers luiden de noodklok door de droogte in Nederland