Deze Zeeuwse locaties zijn te zien in de nieuwe Netflix-documentaire Voices of Liberation

De documentaireserie Voices of Liberation staat vanaf vandaag op Netflix. De elfdelige serie over de bevrijding van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog is op verschillende Zeeuwse locaties opgenomen. Zo zijn Westkapelle, de bunkers van Koudekerke en de voormalige bunkerlinie op de Sloedam te zien.
Bella Hay voices of liberation
Bella Hay tijdens de opnames van Voices of Liberation © Zeeland Film Commission
De organisatie Zeeland Film Commission laat weten dat de serie vorig jaar maart is opgenomen. Iedere aflevering bespreekt de bevrijding van een ander deel van Europa aan de hand van persoonlijke verhalen en brieven. Historische beelden worden afgewisseld met uitleg van verschillende presentatoren. In Zeeland is dat presentatrice Bella Hay, die je meeneemt langs plekken die belangrijk waren voor de bevrijding.
In de documentaireserie zie je onder meer Westkapelle, verschillende bunkers bij Lewedorp, Koudekerke en Dishoek, de Sloekreek, de spoorlijn Goes-Borsele en Hoedekenskerke.
Ing Lim is locatiescout en heeft ervoor gezorgd dat de documentaire op de juiste locaties in Zeeland is opgenomen: "Met een historische documentaire is er vrij weinig te scouten. De historie leidt de keuze van locaties. Dat neemt niet weg dat je toch nog wel de plekken moet weten te vinden waar de interessante dingen gebeurden en toestemming moet regelen om op die plekken te kunnen filmen."

Nieuw soort documentaire

"Het is eigenlijk een nieuw soort documentaire, want de presentator mengt zich ook in de verhalen", legt Lim uit. "Er zijn vooral highlights gepakt uit de geschiedenis van Nederland en daarbij is gekozen om een groot deel in Zeeland uit te lichten. De Slag om de Schelde is natuurlijk een hele heftige slag geweest, dus dat was erg belangrijk."
De opnames van Voices of Liberation
De opnames van Voices of Liberation © Zeeland Film Commission
Tijdens het uitzoeken van geschikte locaties kwam Lim erachter dat veel delen van het landschap veranderd zijn: "Bij de Sloedam konden we met moeite plekken terugvinden die aan vroeger deden herinneren. We hebben oude landkaarten erbij gepakt om de camerapositie een werkelijke plek te geven. Voor een buitenstaander is het allemaal weiland. We hebben zo veel mogelijk op 'echte' plekken gestaan. Dan voel je ook de historie meer."