Demonstratie tegen ontpolderen: 'Absurd om vergiftigd water een natuurgebied in te laten stromen'

De actiegroep Nu ontpolderen NEE! roept mensen op tot een demonstratie op 14 mei bij de voormalige Hertogin Hedwigepolder. Het actiecomité wil voorkomen dat met PFAS verontreinigd water het natuurgebied instroomt.
Laatste oogst Hedwigepolder
Het actiecomité wil voorkomen dat met PFAS verontreinigd water het natuurgebied instroomt © Omroep Zeeland
Het actiecomité wil graag met zoveel mogelijk mensen op de dijk staan om een signaal af te geven. Het comité bestaat uit mensen van verschillende politieke partijen, maatschappelijke organisaties en mensen die zich op persoonlijke titel hebben aangesloten.

Aanzwellend protest

Het protest tegen het doorsteken van de dijk bij de polder zwelt aan. De gemeente Hulst heeft een handhavingsverzoek tegen de werkzaamheden ingediend bij de minister in Den Haag en oud-eigenaar Gery de Cloedt van de Hedwigepolder is naar de Raad van State gestapt om de ontpoldering te voorkomen.
"Het is ook tijd dat de inwoners in beweging komen", zegt woordvoerder Ger van Unen (die ook Statenlid is voor de SP). "We moeten met ons allen aan de rest van Nederland laten zien dat we diep beledigd zijn over wat er in ons gebied gebeurt. Als dit in de Waddenzee zou gebeuren zou ons land te klein zijn."

Van links tot rechts

Hoewel Van Unen van de SP is, is de actie niet van de SP. "Het is bij ons ontstaan, maar het is niet alleen SP, het gaat van links tot rechts. Je hebt mensen die voor ontpoldering zijn, en mensen die ertegen zijn. Maar nu gaan we het hebben over het tegenhouden van het vervuilde water. Toen dat duidelijk was, gingen de neuzen dezelfde kant op. Dat moeten we duidelijk maken."
Van Unen hoopt op een grote opkomst. "Ik kan het inschatten hoeveel mensen er komen. Maar het wordt mooi weer. Ik hoop dat we daar met een hele lange rij kunnen staan."