Boeren bezorgd over droogte: 'Helft van mijn suikerbieten niet te oogsten!'

We stevenen af op het droogste jaar sinds 1906. De landbouwsector luidt daarom de noodklok: als het niet snel gaat regenen, leidt dat tot hogere prijzen en tekorten. Landbouwer Hendrik Jan ten Cate uit Poortvliet buigt zich bezorgd over zijn akker met suikerbieten: "Kijk, dit plantje gaat het niet redden als het niet snel gaat regenen."
Hendrik Jan bekijkt zijn droge land
"Het bietenplantje heeft heel veel moeite gehad om boven de harde grond uit te komen", legt Ten Cate uit. Zijn akker lijkt inmiddels op een betonvloer. "Het plantje hiernaast wil ook niet lekker doorgroeien. De helft van de plantjes is niet opgekomen of dreigt dood te gaan vanwege de droogte. Als boeren zijn we gewend om met extremen om te gaan, maar dit voorjaar is er eentje die de boeken ingaat als zéér extreem."

Suikerbietenoogst zal niet best zijn

En die droogte heeft grote gevolgen voor de oogst: "De suikerbietenoogst ziet er voor dit perceel niet best uit. Dat zal een heel stuk minder zijn dan andere jaren."
"Op korte termijn regen zou het beste zijn", stelt Ten Cate. Mocht dat niet gebeuren, dan is beregenen een optie. Maar ideaal is dat zeker niet: "Beregenen is een dure oplossing. Het kost veel brandstof en brengt hoge kosten met zich mee. Dat maakt het een moeilijke afweging."
Boer droogte
De akkers staan droog © Omroep Zeeland
Kan het dit jaar nog goedkomen met de oogst? Ten Cate ziet het somber in: "Als we op hele korte termijn neerslag krijgen, zou dat voor de planten die het nu moeilijk hebben een oplossing kunnen zijn. Maar een groot deel van de planten heeft het op dit moment al niet gered en daardoor dreigt toch een misoogst op sommige percelen."