Je kan dit jaar 'gewoon' zwemmen in de Westerschelde

Het is nog steeds veilig om te zwemmen in de Westerschelde. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Volgens de onderzoekers heeft de hoeveelheid PFAS in het oppervlaktewater bij Schaar van Ouden Doel (het zuidoosten van Zeeuws-Vlaanderen, grenzend aan België) geen negatieve gevolgen voor de gezondheid van zwemmers.
Zwemmen in zee
Ondanks de aanwezigheid van PFAS, kan je ook dit jaar gewoon een duik nemen in de Westerschelde, zegt het RIVM © Ria Brasser
Het RIVM heeft voor het onderzoek de concentratie PFAS bij de Schaar van Ouden Doel en de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Bath vergeleken met de hoeveelheid PFAS in de recreatieplas Berkendonk in Helmond. Daar heeft het RIVM eerder onderzoek gedaan naar het risico van PFAS voor zwemmers. In Helmond was de conclusie dat er geen risico was voor de gezondheid van de zwemmers.

Schaar van Ouden Doel en Bath

De hoeveelheid PFAS in het water bij Schaar van Ouden Doel is lager dan in Helmond. Bij Bath zit er juist weer meer PFAS in het water. Of zwemmen in het water bij de rioolzuiveringsinstallatie negatieve gevolgen heeft voor de volksgezondheid, is niet apart onderzocht. Toch durft het RIVM te zeggen dat er veilig gezwommen kan worden in de Westerschelde, omdat er op de twee onderzochte plekken geen officiële zwemplekken zijn.
Rijkswaterstaat gaat ervan uit dat bij officiële zwemplekken verder de Westerschelde op, het water dusdanig verdund is door water uit de Noordzee, dat er daar minder PFAS in het water zit.

Blijven meten van zwemlocaties

De komende maanden blijft Rijkswaterstaat de PFAS-concentraties bij zwemplekken in Baarland, Perkpolder en Vlissingen wel meten. Eerder zei de provincie Zeeland al dat zij in het ergste geval een negatief zwemadvies af moest geven voor (delen van) de Westerschelde in verband met de aanwezigheid van PFAS in het water.
PFAS is een verzamelnaam van chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. Ze komen voor in de beschermlaag van pannen, in make-up, maar ook in voeding. Ze zijn nauwelijks afbreekbaar en een aantal types hebben effect op de gezondheid. De meest bestudeerde PFAS-chemicaliën zijn PFOA en PFOS.