Concert at Sea toegankelijker voor gehandicapten, 'zodat je niet twee meter omhoog hoeft te kijken om bier te bestellen'

Mensen met een handicap kunnen straks makkelijker naar Concert at Sea. Stichting HandicapNL heeft daarover afspraken gemaakt met de organisatie. "Met een beetje hulp, een beetje goede wil en de juiste aanpassingen kan je een hele hoop voor een hele grote groep mensen", vertelt Jeroen van de Koppel van HandicapNL.
Concert at Sea Brouwersdam
Concert At Sea wordt toegankelijker voor gehandicapten © Omroep Zeeland
"We hebben goede afspraken kunnen maken met de organisatie", vertelt Van de Koppel in Zeeland Wordt Wakker. "Om festivals toegankelijk te maken moeten er allerlei faciliteiten op het terrein aanwezig zijn, waar je misschien niet zo snel aan zou denken." Een voorbeeld: "We zorgen bijvoorbeeld dat je goed bij de bar kan komen, zodat je niet twee meter omhoog hoeft te kijken om een biertje te bestellen als je in een rolstoel zit."
Wat er allemaal nodig is, dat vraagt de stichting aan de festivalgangers zelf. "Mensen die een kaartje kopen kunnen bij ons aangeven waar ze tegenop zien, wat ze nodig hebben. Dan kijken wij of we het kunnen regelen."

Onvergetelijk weekend

Een aantal zaken zijn alvast geregeld. "We hebben in ieder geval voor elkaar dat het terrein goed te bereiken is, dat mensen in een rolstoel ook op hoogte kunnen zitten, dat er goeie toiletten zijn en dat mensen makkelijk een drankje kunnen bestellen", somt Van de Koppel op. Ook zijn vrijwilligers van de stichting op het festival aanwezig om te helpen wanneer dat nodig is.
"Er zijn twee miljoen mensen met een handicap in Nederland en ook die willen we de mogelijkheid geven van een onvergetelijk weekend."
"We hebben de afgelopen jaren op een aantal festivals proefgedraaid", vertelt Van de Koppel. "Bijvoorbeeld bij de Grand Prix in Zandvoort en op de Zwarte Cross." Dit festivalseizoen zijn Concert at Sea en het Amsterdamse house- en technofestival STRAF_WERK aan de beurt. Binnen drie jaar hoopt stichting HandicapNL ervoor te zorgen dat alle Nederlandse festivals toegankelijk zijn voor mensen met een handicap.