Ook Biervliet heeft nu een plaatsnaamattractie... maar wie heeft 'm gemaakt?

Het was een succesvolle 1 aprilgrap van de gemeente Terneuzen. Zo succesvol, dat 'ie nu werkelijkheid is geworden. We hebben het over de plaatsnaamattractie van Biervliet, bestaande uit een bierpul en de letters 'vliet', gebaseerd op een vergelijkbaar kunstwerk in Terneuzen. De gemeente plaatste op 1 april een 'artist's impression' op Facebook bij wijze van een grap. Sinds dit weekend prijkt het ontwerp langs de N61 bij Biervliet.
De plaatsnaamattractie bij Biervliet werd zondag voor het eerst gespot
Het neuzenkunstwerk dat sinds vorig jaar in Terneuzen staat, maakte vanaf de bekendmaking van het ontwerp de tongen los op sociale media. Ook werd er creatief nagedacht over andere Zeeuwse plaatsen die ook wel een letterkunstwerk verdienen, waaronder dus Biervliet in de vorm van een bierpul met 'vliet'. Maar ook voor Lewedorp, Koewacht, IJzendijke, Ossenisse en vele andere dorpen stroomden de suggesties binnen.
Terneuzen kunstwerk
Het letterkunstwerk in Terneuzen © Ronny Baute
Daar gaan we op inspelen, dacht de gemeente Terneuzen. En jawel, op 1 april verscheen het ontwerp van de gloednieuwe plaatsnaamattractie op Facebook. "Een groepje enthousiaste Geuzenaren is achter de schermen al een poos bezig om óók een plaatsnaamattractie voor hun Biervliet te realiseren", schreef de gemeente. "Het ontwerp is klaar en ondertussen goedgekeurd."

1 aprilgrap

Toen bleek het om een grap te gaan. "Helaas Geuzenaren, we konden het niet laten om jullie bij de 'neus' te nemen", voegde de gemeente later toe aan het bericht.
Toch is er in de tussentijd een enthousiasteling aan de slag gegaan. Zondagavond werd het letterkunstwerk voor het eerst waargenomen, naast de rotonde aan de N61. Wie het bord heeft gemaakt is nog niet bekend. Vermoed werd dat de organisatie achter de Geuzenfeesten (eind mei) er iets mee te maken had, die haalde in het verleden wel vaker grappen uit, maar die ontkent.
"Het is wel een stunt waar we over na hebben gedacht", zegt organisator Thomas van Hoeve. "De gemeente Terneuzen heeft ons met die 1 aprilgrap toch een beetje een vrijbrief gegeven. Maar we hadden het nog niet uitgevoerd." Hij heeft rondgevraagd op het dorp, maar tot nu toe heeft de maker zich nog niet gemeld. "Óf iemand houdt zich stil, óf het is een actie van een einzelgänger."
Weet jij die dit bord in elkaar heeft geknutseld? Wij komen graag in contact met de maker. Stuur een mailtje naar nieuws@omroepzeeland.nl of bereik ons via WhatsApp op 06 532 898 68.