Tijdelijke stop op aanvragen thuishulp Emergis voor kinderen en jongeren

Geestelijke gezondheidsinstelling Emergis in Kloetinge stelt een aanmeldstop in voor kinderen en jongeren die psychische hulp nodig hebben. De instelling behandelt de komende vier maanden alleen de meest urgente nieuwe hulpvragen, daaronder vallen kinderen die opgenomen moeten worden, een behandeling nodig hebben voor een eetstoornis of een crisis doormaken en acuut zorg nodig hebben. Kinderen en jongeren die de komende vier maanden psychische thuishulp aanvragen of die momenteel op een wachtlijst staan, worden nog niet geholpen.
aanmeldpauze emergis
Emergis in Kloetinge kampt met nijpende personeelsproblemen © Omroep Zeeland
De aanmeldstop is een resultaat van het nijpende personeelstekort bij Emergis. Er is al jaren een structureel tekort aan psychologen en psychiaters. Daarnaast is er door corona sprake van een hoog ziekteverzuim.

Kinderpsychologen schaars

Mie Dereu, directeur zorg Emergis kind en jeugd: "Regiebehandelaren zoals psychiaters en psychologen zijn helaas schaars. Niet alleen in Zeeland maar in heel Nederland." De kinderen en jongeren die al op de wachtlijst staan, moeten hierdoor langer wachten op zorg en hulp. Momenteel staan er ongeveer 60 jongeren op de wachtlijst. Emergis gaat contact met de jongeren of ouders van de jongeren zoeken om te bekijken of ze op termijn door Emergis behandeld kunnen worden, of dat er een andere oplossing wordt gezocht.
Dereu: "De constant hoge werkdruk en werkomstandigheden zijn niet langer te behappen. De aanmeldpauze is letterlijk een adempauze voor onze medewerkers. Het biedt even rust en geeft ons de tijd om orde op zaken te stellen. Het spijt ons dat we deze maatregel nemen, maar het is noodzakelijk om de kwaliteit van onze zorg aan de psychisch meest kwetsbare kinderen en jongeren hoog te kunnen houden."
Topkliniek Emergis
De huiskamer van de eetstoorniskliniek van Emergis. Opnames in de kliniek gaan wél door. © Omroep Zeeland
Met de visie 'beter worden doe je thuis in je eigen omgeving', zet Emergis al jaren in op thuisbehandelingen, zogenoemde ambulante zorg. In 2020 en 2021 sloot de GGZ instelling twee klinieken, waaronder een kliniek voor kinderen en jongeren. Dat was in lijn met de visie, maar ook vanwege financiële zorgen. Ondanks die reorganisatie kan Emergis de huidige zorgvraag niet aan.
Gemeenten, huisartsen en andere medische specialisten kunnen door de aanmeldstop de komende vier maanden alleen kinderen en jongeren verwijzen die opgenomen moeten worden, een behandeling nodig hebben voor een eetstoornis of een crisis door maken en acuut zorg nodig hebben. Als kinderen en jongeren lichtere hulp of zorg nodig hebben, dan kunnen ze volgens Emergis terecht bij andere zorgaanbieders.
De geplande en lopende thuisbehandelingen, groepsbehandelingen en dag- en deeltijdbehandelingen blijven wel doorgaan. De aanmeldstop duurt tot 22 september en gaat 16 mei in.