Megaportret Vlissings museum binnengetakeld: 'Het is wel spannend'

Met uiterste voorzichtigheid werd vanmorgen een levensgroot familieportret van Michiel de Ruyter binnen gehesen in het muZEEum. Het doek van drie bij vier meter, hangt de komende tijd in Vlissingen en is in bruikleen gesteld door het Rijksmuseum. Voor de verhuizing is speciaal een steiger geplaatst en een raam moest volledig worden verwijderd.
Megaportret Vlissings muZEEum binnengetakeld
Het schilderij is in 1662 gemaakt door Juriaen Jacobsz en de afmetingen liegen er niet om: het is 2.69 meter hoog en 4.06 meter breed. "Het is hartstikke spannend, maar het is tot in detail voorbereid," vertelt Pol Verbeeck, hoofd collectie van het maritiem muZEEum.

Ervaren transporteurs

Specialistische bedrijven zijn uitgenodigd om deze klus te klaren, waaronder een bedrijf dat veel transporten verzorgt voor het Rijksmuseum. "Ze weten precies wat ze doen," vertelt Tess Graafland die het transport vanuit het Amsterdamse museum begeleidt. "Ze zijn ervaren en doen jaarlijks veel van dit soort klussen, dus het komt allemaal goed."
Schilderij De Ruyter
Voor de verhuizing werd de Nieuwendijk afgesloten © Omroep Zeeland
En dat blijkt, want het naar binnen takelen is in nog geen drie kwartier gebeurd. Het topstuk krijgt een prominente plek in de Pronkzaal van het Lampsinshuis aan de Nieuwendijk.

'Per ongeluk de Nachtwacht gebracht'

Een grote glimlach verschijnt op het gezicht van Pol Verbeeck wanneer het nog ingepakte doek op zijn plek staat. "Ik ben nu alleen nog benieuwd of het goede schilderij erin zit. Dat ze per ongeluk niet de Nachtwacht naar Vlissingen hebben gebracht."
In de loop van de avond komt het portret tevoorschijn. Als alles meezit is het schilderij al vanaf morgen te zien.
Het schilderij is zo bijzonder omdat dit het enige familieportret is waar Michiel de Ruyter op staat. Op het schilderij staat het echtpaar Michiel en Anna de Ruyter afgebeeld, samen met hun kinderen, schoonzoon en kleinkind. Het hing lange tijd in het woonhuis van De Ruyter in Amsterdam.
Het schilderij is onlangs helemaal gerestaureerd in opdracht van de stichting Michiel de Ruyter. Het familieportret is voor het muZEEum is een aanvulling op de Michiel de Ruyter-collectie van het muZEEum.
Familieportret de Ruyter
Familieportret de Ruyter © Rijksmuseum