Marcel kreeg een beroerte: 'Ik kon helemaal niks meer'

"Ik kon helemaal niks meer", blikt Marcel terug. "Ik kon niet praten, niet lopen..." Op z'n 51e kreeg Marcel van Duijn uit Kortgene een beroerte: een hersenstaminfarct mét hersenbloeding er meteen bovenop. Vandaag, op de dag van de Europese dag van de beroerte doet hij zijn verhaal. "We zijn van redelijk ver gekomen", zegt hij, doelend op hem en zijn gezin. "We zitten nog steeds in een achtbaan, maar we gaan nog steeds vooruit, gelukkig."
Marcel van Duijn met zijn vrouw Bianca
Marcel van Duijn met zijn vrouw Bianca © Marcel van Duijn
Achteraf bleek Marcel voor het grote infarct al een kleinere te hebben gehad. "Vier weken voor het infarct was ik al een beetje ziek", vertelt Marcel. Hij had een luchtweginfectie, zag vlekken en had een suis in z'n oren. Zijn huisarts, de KNO-arts, een oogarts: niemand kon hem vertellen wat er aan de hand was.
Hoe herken je een herseninfarct?
Een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm zijn de drie meest voorkomende signalen van een herseninfarct. De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk, ze vallen allemaal onder de naam 'beroerte'. Bij een beroerte werkt een deel van je hersenen opeens niet meer. Je weet niet waardoor de uitval komt. Bel daarom altijd direct 112!
Uiteindelijk opperde de huisarts dat het wellicht stress was en werd hij doorgestuurd naar een psycholoog. "Ik was daar net vijf minuten aan het vertellen wat er aan de hand was, toen gebeurde het. Mijn mond ging hangen en ik zei rare woorden." Hij wist nog uit te brengen: "Bel alsjeblieft 112, dit gaat niet goed." Nog geen kwartier later was hij in het ziekenhuis.
In Goedemorgen Zeeland vertelde Marcel wat er in het ziekenhuis gebeurde, waar hij negen dagen verbleef:
Marcel van Duijn vertelt over zijn beroerte
Na negen dagen ziekenhuis ging Marcel naar een kliniek. "Ik kon helemaal niks meer", blikt Marcel terug. Naar het toilet of eten lukte niet zelfstandig. Inmiddels kan hij dat allemaal weer, maar Marcel wordt nog iedere dag geconfronteerd met wat hij niet meer kan. "Lopen gaat, maar tot zeshonderd meter", noemt zijn vrouw Bianca als voorbeeld.

'Ik werd midden in de nacht wakker'

Ook singersongwriter Ellen Shae uit Westdorpe kreeg vorige maand een hersenstaminfarct. "Ik werd midden in de nacht wakker en voelde me zwaar moe. M'n been was aan het slapen en tintelen." Ze wilde verder slapen, tot ze zich realiseerde: "Het is m'n hele linkerhelft." Ze besefte dat ze hulp nodig had. "Mijn been en arm begonnen al een soort van verlamd te raken en ik kwam niet meer uit m'n woorden."
Ellen Shae blikte terug in Goedemorgen Zeeland naar die nacht. "Echt wel heel eng wat er dan met je gebeurt."
Ellen Shae vertelt over haar beroerte
Ellen Shae - Open Road
Singersongwriter Ellen Shae in haar muziekclip Open Road © Ellen Shae
Nu, zo'n drie weken later gaat het stapje voor stapje vooruit. "Het is best pittig. Je weet niet goed wat wel en niet herstelt en ik ben ook verschrikkelijk moe." Haar spraak en ritmegevoel zijn niet aangetast. "Gitaarspelen is mijn grote liefde, gelukkig heb ik meer klachten in m'n been en minder in m'n arm."
Gezonde mensen maken zich - terecht overigens - druk over dingen waarvan ik denk: maak je je daar druk om? Er zijn veel belangrijkere dingen."
Marcel van Duijn
Gitaarspelen lukt haar nog niet iedere dag. "Sommige dagen lukt het een beetje, dat geeft me wel moed dat het beter wordt." Ook Marcel is nog niet wie hij was. "Ik noem hem altijd 'Marcel 2.0'", zegt zijn vrouw Bianca. "Hij moet zijn energie verspreiden over de dag, zo prikkelvrij mogelijk leven. Het is flink aanpassen en wennen."
Al benadrukt ze dat er nog genoeg mooie momenten zijn. "Het hele leven heeft een andere betekenis gekregen", valt Marcel haar bij. "Je bent veel dankbaarder voor alle dingen die je mee mag maken. Gezonde mensen maken zich - terecht overigens - druk over dingen waarvan ik denk: maak je je daar druk om? Er zijn veel belangrijkere dingen."
Meer weten?
Het lerend Netwerk Hersenletsel staat samen met zorgpartners als ziekenhuis Adrz en zorgorganisatie Allévo deze week op verschillende markten in Zeeland om voorlichting te geven over beroertes en hoe je die kan voorkomen. Vandaag stonden ze op de Grote Markt in Goes, donderdag 12 mei vind je ze van 10.00 - 15.00 uur in Zierikzee op het Havenplein en op datzelfde tijdstip op de Markt in Middelburg.