Inwoners Zaamslag en Oekraïense vluchtelingen ontmoeten elkaar met een bakje koffie

Ruim vijftig mensen kwamen dinsdagavond bij elkaar in multifunctioneel centrum Het Stropievat in Zaamslag. Het waren inwoners van Zaamslag en Oekraïners die in het dorp worden opgevangen. Met een bakje koffie en een hapje maakten ze nader kennis met elkaar.
Bala (links) is een van de vluchtelingen uit Oekraïne die wordt opgevangen in Zaamslag
Bala (links) is een van de vluchtelingen uit Oekraïne die wordt opgevangen in Zaamslag © Omroep Zeeland
Een van de Oekraïense vluchtelingen is Bala. Hij is samen met zijn gezin gevlucht uit Charkov. Hij is vorige maand naar Zaamslag gekomen en zijn lieve buren zorgen ervoor dat hij en zijn gezin zich snel thuis voelen. "We houden van ze", zegt Bala over zijn buren. "Wat Nederland voor ons doet is fantastisch, we voelen ons erg comfortabel." Hij voelt zich op zijn plaats in Zaamslag, maar mist zijn thuis enorm.

'Dat is mijn vriend!'

Liesbeth Dieleman uit Zaamslag is ook op het koffiemoment afgekomen. Ze heeft sinds kort Oekraïense vluchtelingen in de straat wonen en kan het goed met ze vinden. "De man spreekt alleen Oekraïens en dat is lastig, maar de vrouw spreekt Engels, dus daar kan ik mee aan de gang."
Ze kent haar nieuwe buren inmiddels. "Dat is mijn vriend", zegt ze vrolijk als een klein Oekraïens kindje ineens langs komt lopen. "Hij is vier jaar en hij zwaait altijd naar me. Dat is toch gezellig!"
Vluchtelingen uit Oekraïne en inwoners van Zaamslag ontmoeten elkaar
Vluchtelingen uit Oekraïne en inwoners van Zaamslag ontmoeten elkaar © Omroep Zeeland
De koffieavond was een initiatief van burgemeester van Terneuzen Eric van Merrienboer. "Ik wilde kijken hoe het met de vluchtelingen gaat en ik wilde ook de drempel verlagen om mensen elkaar te laten ontmoeten." Dat blijkt volgens de burgemeester in Terneuzen niet nodig, want de mensen hebben elkaar al ontmoet. "Het is ook best indrukwekkend dat de mensen uit Oekraïne ook een dankjewel willen uitspreken.
"Het is overdonderend wat de vluchtelingen is overkomen, maar ze zijn ook overdonderd door de warmte die ze hier krijgen. Dat vertellen ze me en dat is heel fijn", besluit de burgemeester.
Oekraïners en inwoners van Zaamslag drinken samen koffie