Het is al 25 jaar dikke mik tussen de Duitse en Nederlandse politie

Samen hebben ze al heel wat diensten gedraaid in Renesse: Douwe de Vries van de Nederlandse politie en Claudia Jacobsen van de Duitse politie. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze vrienden zijn geworden na al die tijd. "Ik kom al negentien jaar naar Renesse in de zomermaanden. Ik vind het super. We zijn allemaal agenten in Europa en samenwerken is belangrijk", zegt Jacobsen. "En ik ga al die tijd al naar Krefeld tijdens de kerstmarkten", zegt De Vries.
Nederlandse en Duitse politie
Douwe de Vries en Claudia Jacobsen hebben al heel wat diensten samen gedraaid © Omroep Zeeland
Het idee om Nederlandse en Duitse politieagenten uit te wisselen tijdens drukke periodes blijkt een schot in de roos. In de zomermaanden - als Zeeland volloopt met Duitse toeristen - komen Duitse agenten naar Schouwen-Duiveland om de politie bij te staan. Andersom gebeurt dat tijdens de kerstmarkten in Krefeld die drukbezocht worden door Nederlandse toeristen.

Samenwerking van 25 jaar

Op het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland wordt vandaag stilgestaan bij het 25-jarig jubileum van de samenwerking. Een tiental Duitse agenten is daarvoor speciaal afgereisd naar Zierikzee.
De samenwerking is ontstaan tijdens een van de gesprekken die politiechefs van de regio Nordrein-Westfalen en van de Zeeuwse politie regelmatig voeren. Ze hadden het over de ongeregeldheden die in Renesse met enige regelmaat plaatsvinden en waar ook Duitse jongeren bij betrokken zijn. De Duitse chef bood zijn hulp aan. "We moeten daar toch iets aan kunnen doen. Misschien is samenwerken een idee." Want Duitse agenten kunnen prima helpen bij het vertalen en het handhaven van de orde, was het idee.
Op een zaterdagavond in augustus 2017 ging Omroep Zeeland met de Duits-Zeeuwse politie mee op pad in Renesse. Een paar maanden later volgden we de agenten op de kerstmarkt in het Duitse Krefeld. Kijk hieronder een deel van die reportages terug:
Duitse politieagenten in Renesse en Zeeuwse agenten op de kerstmarkt in Duitsland
"Eerst gebeurde dat in burger. Later in uniform zonder wapen en vanaf 2005 in de volledige uitrusting", vertelt eerste hoofdcommissaris Claudia Jacobsen die al negentien jaar in Renesse en omstreken 'helpt'. "De eerste keer was wel even spannend en wennen", vertelt Douwe de Vries die al veertig jaar agent is op Schouwen-Duiveland: "Je moet ineens in het Duits communiceren, maar dat lukte wel. En het bleek vreselijk makkelijk te zijn om ze erbij te hebben. Tussen de feestende jongeren die af en toe slaags met elkaar raakten, zaten heel wat Duitsers ook. Als een Duitse agent de Duitse jongere aansprak, zag je meteen dat dat effect had."
Jacobsen ervaart dat ook zo. "Als er spanningen zijn, is het makkelijker je te uiten in je eigen taal. Wij kunnen het in één keer duidelijk afkappen. De Duitse jongeren snappen ons meteen en je ziet dat dat aanslaat. Andersom zien wij dat ook op de kerstmarkten." Ondanks dat ze drie jaar geleden eerste hoofdcommissaris is geworden, blijft ze actief in Renesse. "Met Pinksteren ben ik er weer. Ik vind het zo mooi om dit te doen, dus blijf graag een paar weekenden per seizoen komen." En dat treft, want ook De Vries werkt dan. "Ik wist nog niet dat we samen op pad gingen, ik heb er al zin in."

Collega's en vrienden

Tijdens de zomervakantie komen elk (lang) weekend drie of vier Duitse collega's naar Schouwen-Duiveland. Ook al moet er gewerkt worden, het voelt altijd wel een beetje als een snoepreisje. "Ja, dat kan toch ook niet anders", lacht De Vries. "We draaien de diensten mee, maar daarbuiten treffen we elkaar voor een biertje en praten we bij. Je ziet toch steeds weer oude bekenden." Jacobsen: "Je raakt bevriend in al die jaren. Dat is toch ook mooi."