Nieuwbouw basisschool is verkeerd om gebouwd: 'Het is een bizarre wending'

De bouw van het nieuwe schoolgebouw van basisschool Tweemaster-Kameleon in Oost-Souburg is stilgelegd. Het gebouw in de Jan de Priesterstraat is namelijk verkeerd om gebouwd. De fundering en het skelet van het gebouw zijn al af - zelfs het dak ligt er al op - maar deze blijken 180 graden gedraaid te zijn ten opzichte van de tekeningen.
Tweemaster-Kameleon
Het skelet van de school is al klaar, maar staat verkeerd om © Omroep Zeeland
Gisteren werd het probleem gesignaleerd door personeel van de school zelf. Er werd opgemerkt dat bepaalde elementen, waaronder een trap, niet klopten met de tekeningen, zo laat de school weten aan de ouders.
"Ja, hoe reageer je op zoiets?", zegt directeur Ruud Hoogesteger. "Vrij bizar dat wij het zelf signaleerden. Op de bouwplaats zou je dat toch moeten zien, met die tekeningen", stelt hij. "De school is bedacht in een bepaalde omgeving en ik wil het gebouw ook zo krijgen, ze lossen het maar op."

'Achterkant aan de voorkant en de voorkant aan de achterkant'

"Simpel gezegd zit de voorkant aan de achterkant en de achterkant zit aan de voorkant", zegt wethouder Rens Reijnierse van de gemeente Vlissingen. "En dat is niet te accepteren." De wethouder gaat nu kijken wat er aan gedaan kan worden. "Ik weet nog niet waarom dit is en dat wil ik in eerste instantie ook helemaal niet weten nu, ik wil een oplossing."
"Er moet zo snel mogelijk een gebouw komen dat naar wens is van de school en waar we veertig jaar mee vooruit kunnen", stelt Reijnierse. "Eind volgende week moet duidelijk zijn wat de oplossing gaat zijn."
"We zullen dit vooral gaan voelen in de tijd die het gaat kosten", laat de school weten. De oplevering van het gebouw was in november/december gepland. Na de kerstvakantie moesten de leerlingen in het gebouw kunnen. De wethouder is optimistisch: "Er is geen reden om aan te nemen dat dat niet gaat lukken."
"Al met al een bizarre wending in dit toch al bijzondere dossier", meldt de school. De nieuwbouw van de Tweemaster-Kameleon heeft namelijk een lange aanloop gehad. De discussie over nieuwbouw duurt al zo'n twintig jaar. Zo is er nog sprake geweest van een nieuwe brede school midden op het dorp, in de Karolingenburcht en een locatie aan de Sloeweg. Ook andere locaties vielen af omdat er te weinig ruimte was voor de basisscholen met bijbehorende voorzieningen.
Uiteindelijk is het besluit gevallen om de huidige scholen te slopen en op die plaats nieuwbouw te bouwen. "Ik heb een plechtige belofte afgelegd dat de bouw van die scholen op die plaats zou doorgaan", zegt Reijnierse. "Ik dacht een paar weken geleden dat ik kon zeggen: nu gaat er niks meer mis, maar het kan dus blijkbaar altijd misgaan."
De leerlingen van de school hebben momenteel les in een tijdelijk onderkomen, maar daar zijn twee problemen: er is geluidsoverlast en het is er ontzettend warm. "Aan het geluid hebben we wat kunnen doen en we hebben een mobiele airco aangeschaft", vertelt Hoogesteger. "Maar ideaal is het niet. Het is niet de bedoeling dat we hier nog langer in moeten zitten."