Vijftien Zeeuwse nummers in vier minuten: DJ Vindictiv mixt ze aan elkaar

De Middelburgse DJ Vindictiv maakte een muzikale staalkaart van de stemlijst voor de Zeeuwse Top 40 van dit jaar in de vorm van een mix. Die ging afgelopen woensdag in première bij de aftrap van de tiendaagse stemperiode. In de ruim vier minuten durende mix hoor je niet alleen bekende nummers, maar ook minder bekende nummers van Zeeuwse bodem.
DJ Vindictiv (of gewoon: Chris Smith) houdt zich bezig met muziek, beats, opnames en het afmixen van hiphop-projecten. Hij is betrokken bij het platform The Beatyard en hij verzorgt hij privélessen en leertrajecten op scholen. Chris: "Ik was een keer gevraagd om in het speciaal onderwijs een keer een uitleg te geven over het vak van DJ. Dat was volop zweten geblazen maar het was zo leuk dat ik op zoek ben gegaan naar plekken om het vaker te doen. Uiteindelijk is het mijn werk geworden waar ik erg veel plezier aan beleef."
Muziek kan veel doen met kinderen, zo ziet Chris in de praktijk: "Direct het gevoel krijgen dat je even helemaal vrij kan zijn in je denken. Dat er geen "nee" bestaat en dat alles uitgeprobeerd kan en mag worden. Dat vrij zijn of je eigen wereldje kunnen maken is een erg kostbaar iets. Kinderen gaan daar heel onbevangen en puur mee om en dat zie je als volwassenen gelijk."
Ik koos gewoon voor wat ikzelf goed vond klinken bij elkaar en wat echt werkte met elkaar.
Chris Smith (DJ Vindictiv)
Vorig jaar maakte DJ Sandstorm voor het eerste een mix/mash-up van nummers uit de stemlijst van de Zeeuwse Top 40. Deze keer stortte DJ Vindictiv zich erop"Ik ben er behoorlijk blanco ingevlogen en dat hielp mij eigenlijk wel om sneller tot iets te komen. Ik hanteerde de werkwijze voor het maken van hiphop mixtapes. De transities tussen de songs bewerkte ik met samples en geluiden van andere songs uit de lijst. Met of zonder effecten, met wat kleine tempoveranderingen en vaak met een scratch (dat is mijn oude voorliefde)."

'Best wel verrassend'

In de mix hoor je bekende nummers, maar ook minder bekende: "Dit gebeurde niet echt express. Ik koos gewoon voor wat ikzelf goed vond klinken bij elkaar en wat echt werkte met elkaar. De uitkomst is denk ik best wel verrassend. Maar uiteindelijk kan iedereen er het zijne van denken natuurlijk."
DJ Vindictiv legt uit hoe zijn Zeeuws Top 40 mix in elkaar zit
Door het werken aan de mix maakte hij kennis met verrassende Zeeuwse tracks: "Ik was direct getriggerd door This Beautiful Mess. The Violins of Hope van Sunshine Cleaners is ook een mooie track. Bas de Meijer wordt sterker en sterker met elk nieuw project. AnishaGF kan ik ook erg waarderen. En Ik Lik Mn Zundapp van Surrender is wel één van de grappigste titels ooit. Haha!"