Houten geschenkwoningen in jouw buurt? De provincie wil dat ze behouden blijven

Zeeland telt nog 361 geschenkwoningen. Dat blijkt uit een nieuwe lijst van de provincie Zeeland. En misschien staat er ook wel eentje bij jou in de buurt: houten huizen, die niet helemaal in het straatbeeld passen. Het is dan waarschijnlijk een geschenkwoning. De woningen zijn onder andere geschonken door Noorwegen, Zweden en Finland na de Watersnoodramp van 1953.
De geschenkwoningen werden na de Watersnoodramp neergezet in de getroffen gebieden. De provincie heeft naast een inventarisatie, ook een plan gemaakt om de woningen te behouden. Stichting Dorp Stad en Land in Rotterdam heeft het onderzoek gedaan, samen met deskundigen Janny Lock, Erfgoedhuis Zuid-Holland en Stichting Erfgoed Zeeland.

Aantal geschenkwoningen per land

Geschonken door Aantal woningen Aantal overgebleven woningen
Noorwegen 326 woningen 112 woningen
Zweden 230 woningen 68 woningen
Oostenrijk 206 woningen 124 woningen
Denemarken 72 woningen 52 woningen
Nederland* 10 woningen 3 woningen
Finland 15 woningen 1 woning
Frankrijk 1 woning 1 woning
Totaal 860 woningen 361 woningen
Onderzoekster Janny Lock maakte eerder al een lijst met geschenkwoningen in Zeeland. Volgens haar hadden wij er in onze provincie 860. Maar ondertussen zijn er van die woningen heel wat afgebroken. De provincie heeft daarom nu een complete lijst laten maken, met naast de bestaande geschenkwoningen ook een beschrijving van de toestand van de huizen en de cultuurhistorische waarde. "De geschenkwoningen zijn nog het enige zichtbare in de openbare ruimte wat aan de watersnood herinnert", aldus Lock.
Noodwoning
Janny Lock bij een noodwoning in het Watersnoodmuseum © Omroep Zeeland
"Ik ben twintig jaar geleden begonnen met tellen", vertelt Lock. "En dat er nu een officieel rapport is, vind ik heel leuk. Dan hebben we nu in ieder geval de juiste gegevens. Lock groeide zelf op in een noodwoning in het Brabantse Raamsdonksveer. Haar huis is later geschonken aan het oorlogsmuseum in Arnhem.
Hieronder een kort fragment met archiefbeelden van het plaatsen van de noodwoningen na de Ramp:
Archiefbeelden van de geschenkwoningen in Zeeland