Omgekeerde school is niet de enige fout... Dit zijn tien andere bouwblunders in Zeeland

We waren er allemaal even van ondersteboven (of achterstevoren): de omgekeerde school in Oost-Souburg. Het foutje werd al snel bestempeld als 'bouwblunder'. Maar er zijn nog meer - soms hilarische - bouwkundige blamages in Zeeland te vinden.
Bouwblunders in Zeeland
Bouwblunders in Zeeland © Omroep Zeeland

Zout water in beton

Bij de bouw van het stadskantoor in Middelburg ging ook niet alles van een leien dakje. De aannemer ging voortvarend van start met het storten van enkele duizenden vierkante meters beton. Om het beton te maken, had hij water gebruikt uit het kanaal. Maar... dat is zout water. Als je dit gebruikt om beton van te maken, gaat het na verloop van tijd afbrokkelen. Eindstand: het storten van al deze vierkante meters beton moest helemaal opnieuw.
Stadskantoor Middelburg
Stadskantoor Middelburg © Omroep Zeeland

Dat is pech, bomen weg

Het openluchtzwembad in Tholen kreeg een grondige renovatie. Daarbij moesten ook wat bomen gekapt worden. Alleen was er door een foutje van de gemeente wat miscommunicatie met de aannemer. Die haalde namelijk bijna alle bomen weg. Kosten? 44.000 euro om alles opnieuw aan te planten.
Zwembad de Spetter tijdens de renovatie
Zwembad de Spetter tijdens de renovatie © Omroep Zeeland

Knooppunt De Drieklauwen

In 2019 was het moment eindelijk daar: we konden gebruik maken van dit nieuwe staaltje Zeeuwse infrastructuur. Geen onbegrijpelijke stroomrotondes en wegwerkzaamheden meer, maar een gloednieuw viaduct. Door fouten in de ontwerpfase werd het project 'maar' 19 miljoen euro duurder dan begroot, maar dan heb je ook wat. Of toch niet... Het viaduct is namelijk aan het verzakken.
Kaartje Knooppunt De Drie Klauwen, golvend wegdek
Het gaat om de bocht vanuit de richting Goes naar de Westerscheldetunnel © Omroep Zeeland

Vlaketunnel

Je rijdt er misschien wel eens doorheen: de Vlaketunnel. Maar iets meer dan 10 jaar geleden werd er iets bijzonders ontdekt aan de tunnel. Het wegdek kwam aan de Kruiningse kant zo'n tien centimeter omhoog. Hoewel je door zo'n schans wel alert blijft als bestuurder, is er toch besloten om te onderzoeken hoe dit kon gebeuren. Wat bleek? Er waren slechte trekankers gebruikt. Deze verbinden de weg met de onderkant van de tunnel. Meer dan de helft van deze trekankers waren kapot en de schade werd geraamd op twaalf tot zeventien miljoen euro.
File in de Vlaketunnel door vakantiedrukte
Drukte in de Vlaketunnel © Omroep Zeeland

Lullig project in Middelburg

Stel je voor: je bent jaren aan het voorbereiden om een nieuw bouwproject te realiseren. Na een aantal maanden heien, cement storten en stuken is het dan eindelijk af. Maar dan valt je iets op... De drie gebouwen spellen het woord 'lul'!
De impressie van de nieuwe studentenwoningen aan de Kanaalweg in Middelburg.
De impressie van de nieuwe studentenwoningen aan de Kanaalweg in Middelburg. © Rothuizen

Roest bij de Oosterscheldekering

Ja, ja... Ook de Oosterscheldekering heeft zijn achilleshiel. Bij de bouw van de kering werd er een andere coating gebruikt dan aanvankelijk bedacht om opgelopen vertraging in te halen. Al snel bleek dat de schuiven erg snel begonnen te roesten. De oorzaak was de coating. Die was namelijk niet bestand tegen de continue straal van water, wind en zout.
Oosterscheldekering
De schuiven van de Oosterscheldekering © Omroep Zeeland

Zwarte sneeuw voor skihal in Terneuzen

Een prachtige hotspot voor sportliefhebbers en winkelpubliek moest het worden, maar het project rondom de skihal in Terneuzen werd vanaf begin af geplaagd door rechtszaken en politieke ingrepen. De winkelruimtes staan al sinds de bouw leeg. De hoop op een levendig winkelcentrum is de afgelopen jaren als sneeuw voor de zon verdwenen.
Skihal Terneuzen
De skihal in Terneuzen © Omroep Zeeland

'De bouwput' in Middelburg

De bouwputblamage van Middelburg kan natuurlijk ook niet ontbreken in dit rijtje. Toen de kazerne van Defensie werd gesloopt, zou er een nieuw theater gebouwd worden. Maar door het graven begonnen de huizen rondom de bouwput te verzakken. Hierna werd dit plan van tafel geveegd. Anderhalf jaar later wilde een projectontwikkelaar er appartementen bouwen, maar toen stortte de huizenmarkt in. Uiteindelijk werd de put dichtgegooid met zand en werd het een parkje. Inmiddels zijn er wel nieuwe plannen voor dit stukje Middelburg, er moeten luxe woningen komen.
Bouwput Middelburg
De bouwput in Middelburg © Omroep Zeeland

Kunstwerk Terneuzen

Hier gaan we niet veel over uitweiden. Veel mensen halen hun neus op voor dit kunstwerk.
Terneuzen kunstwerk
Terneuzen kunstwerk © Ronny Baute

Vuurtoren in andere kleur

Ken je die grap van die vuurtoren in Haamstede die een andere kleur zou worden? Nou, dat gebeurde niet. Volgens een onderzoeker zou de vuurtoren een bruinrode kleur hebben, maar dat bleek toch niet zo te zijn. De eyecatcher blijft in hetzelfde jasje in de schijnwerpers staan.
De vuurtoren van Burgh-Haamstede voor hij in de steigers stond
De vuurtoren van Burgh-Haamstede voor hij in de steigers stond © Omroep Zeeland