Nieuwe operatiekamers ziekenhuis Terneuzen neusje van de zalm: zo zien ze er uit

Vol trots presenteert het ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen zijn nieuw ok-complex. Vijf nieuwe operatiekamers, voorzien van de nieuwste apparatuur. Daarnaast ook een nieuwe recovery en sterilisatieruimte. Het hele complex van 17,5 miljoen euro geeft het dertig jaar oude ziekenhuis volgens zowel de directie als het personeel een enorme boost.
De nieuwe operatiekamers zijn groter en efficiënter. Zuurstoftoevoer en beeldschermen hangen aan het plafond en computers zijn ingebouwd in de zijmuur. Het geeft het operatiekamerpersoneel extra bewegingsruimte.

'Licht, ruim en lekker fris'

"Dat is echt heel belangrijk, dat je genoeg ruimte hebt om je werk goed te kunnen doen", zegt operatieassistent Jaschenka Ottink. Ze is erg blij met de nieuwe ok. "Het is licht, ruim en lekker fris, alles is nieuw. Je kunt naar buiten kijken. De oude ok's waren wat verouderd, dus dan is dit echt een enorme verbetering, voor de patiënten, maar vooral ook voor het personeel."
De luchtbehandeling filtert de kleinste stofdeeltjes uit de lucht en blaast steriele lucht de ok's in. Hierdoor is er minder kans dat bacteriën via de lucht tijdens operaties in de wond kunnen komen. Steriele lucht wordt via het plafond en op de exacte temperatuur van achttien graden de operatiekamers in geblazen. Via afvoerkanalen in de hoeken wordt de lucht weggezogen. Overdruk zorgt ervoor dat patiënten altijd in een steriele luchtstroom liggen tijdens de operatie.

Muur vol schermen

In de ok is alle denkbare apparatuur aanwezig. Er staat een muur vol schermen. "We kunnen de kleur van het licht veranderen. Er is radioapparatuur, röntgenapparatuur, er kunnen video-opnames gemaakt worden." Zelfs de lampen hebben een camera en dat is volgens Ottink heel handig voor iedereen die niet direct aan de operatietafel staat maar er omheen werkt, zoals de anesthesieassistent en de operatieassistent.
Dit is waarom een camera in een lamp tijdens een operatie heel erg handig is
"De nieuwe ok doet niet onder voor concurrerende ziekenhuizen in Nederland in België, waar ziekenhuispaleisjes als paddenstoelen uit de grond schieten", stelde directeur René Smit van ZorgSaam al bij het slaan van de eerste paal drie jaar geleden. Het geeft aan hoe essentieel het nieuwe ok-complex voor ZorgSaam is.

Concurrentie

Het ziekenhuis opereert in een lastige constellatie. In een dunbevolkt gebied wil het voor kleine patiëntaantallen goed uitgeruste ziekenhuiszorg bieden. Ondertussen is er de concurrentie van het nieuwe algemeen ziekenhuis Zeno in Knokke, dat patiënten uit West-Zeeuws-Vlaanderen met open armen onthaald.
Het nieuwe operatiecomplex is volgens ZorgSaam daarbij essentieel en biedt ook nieuwe mogelijkheden. Samenwerking in de grote regio, met de Gentse ziekenhuizen Maria Middelares en UZ Gent wordt steeds intensiever. Volgens directeur René Smit zullen Zeeuwse en Vlaamse ziekenhuizen in de toekomst 'steeds inniger verbonden zullen raken'. Dat zei de ziekenhuisdirecteur bij de officiële opening van het nieuwe complex.

Samenwerking is essentieel

Volgens Smit staat Zeeland voor grote uitdagingen, door de vergrijzing en het oplopende personeelstekort. Om dat het hoofd te kunnen bieden is samenwerking volgens de ziekenhuisdirecteur essentieel. "Zonder UZ Gent is geen houdbare, hoog kwalitatieve ziekenhuiszorg in Zeeland denkbaar", aldus Smit.