Deze Zeeuwse boer heeft géén last van de droogte

Het wijnjaar 2022 ziet er veelbelovend uit. Johan van de Velde van wijnboerderij De Kleine Schorre in Dreischor op Schouwen is voorzichtig tevreden tot nu toe. "Wijnranken hebben diepe wortels en dus geen last van vochttekort zoals andere gewassen. Het ziet er goed uit, maar de wijngaard wordt net pas een beetje groen. Er kan nog van alles gebeuren."
Wijnboeren hebben juist géén last van de droogte
Was het voorjaar vorig jaar nog nat en koud, deze lente is zonnig en warm en dat is goed voor de wijnteelt. De totale Nederlandse wijnproductie was in 2021 minder dan voorgaande jaren door te lage temperaturen en veel regen. In Zeeland hebben de wijnboeren daar weinig last van gehad. "Enkel het oogsten was wat lastig door de modderige bodem, wij hadden een redelijke goede opbrengst", zegt van de Velde.

Keiharde bodem

De afgelopen weken trokken vele boeren in de landbouw aan de bel vanwege de aanhoudende droogte. Soms komen de gewassen niet eens op door de keiharde droge bodem of staan de planten te verdorren op het veld. Dit jaar is tot op heden het droogste jaar droogste sinds 1906. Als er de komende tijd geen regen valt zou dat voor een aantal Zeeuwse boeren betekenen dat hun oogst gedoemd is te mislukken.

Een boer die niets te klagen heeft?

Dat geldt niet voor de wijnboeren in Zeeland. Van de Velde uit Dreischor lacht: "Er valt altijd wel iets te klagen, we blijven boeren, maar tot zover nog niet en anders trekken we gewoon een flesje wijn open".