Nieuwe ok's geven boost aan samenwerking ziekenhuis Terneuzen en UZ Gent

Ziekenhuisdirecteur René Smit is vol trots bij de officiële opening van het nieuwe operatiekamercomplex. Het ziekenhuis krijgt met de nieuwe faciliteiten een boost, maar vooral ook de hele regio, wil hij maar zeggen. En de samenwerking met UZ Gent is daarin het belangrijkste.
Nieuwe operatiekamer van ziekenhuis ZorgSaam wordt voor het eerst in gebruik genomen
Nieuwe operatiekamer van ziekenhuis ZorgSaam wordt voor het eerst in gebruik genomen © Omroep Zeeland
Het is volgens de ziekenhuisdirecteur een enorm project. Het gaat om 1.500 vierkante meter nieuwbouw en nog eens 1.600 vierkante meter is gerenoveerd. Het hele project heeft 17,5 miljoen euro gekost. Daarvan werd tien miljoen uitgegeven aan bouw- en installatiekosten en nog eens zes miljoen aan apparatuur en meubilair.

'Nul ongelukken en geen verzuim'

In totaal heeft dit project 70.000 manuren gekost en volgens Smit is het bijzonder dat daarbij welgeteld nul ongelukken zijn gebeurd en er, zelfs in coronatijd, nauwelijks sprake was van ziekteverzuim. Verder is het project ruim binnen budget opgeleverd en ook binnen de daarvoor gestelde termijn.
Het nieuwe ok-complex moet de samenwerking met UZ Gent een extra impuls geven. Volgens Smit staat Zeeland voor grote uitdagingen, door de vergrijzing en het oplopende personeelstekort. Om dat het hoofd te kunnen bieden is samenwerking volgens de ziekenhuisdirecteur essentieel. "Zonder de samenwerking met UZ Gent is geen houdbare, hoog kwalitatieve ziekenhuiszorg in Zeeland denkbaar", aldus de ziekenhuisdirecteur.

Samenwerking stapje voor stapje verder uitgebouwd

Al jaren wordt de samenwerking tussen het Zeeuws-Vlaamse streekziekenhuis en het grote academisch ziekenhuis in Gent stapje voor stapje uitgebouwd. Voor steeds meer behandelingen worden zogenoemde 'zorgtrajecten' op elkaar afgestemd, zodat patiënten bij complexe behandelingen, een groot deel van de zorg in Terneuzen kunnen krijgen. Daarnaast komen steeds vaker specialisten uit Gent naar Terneuzen. Zo doet de Gentse neurochirurg Giorgio Hallaert sinds april operaties aan rughernia in Terneuzen.
De grens tussen Terneuzen en Gent is zeer artificieel. In aanrijtijd is de afstand amper veertig minuten.
Eric Mortier, bestuurder universitair ziekenhuis Gent
Ook voor UZ Gent is samenwerking interessant. Net als in Nederland richten de universitair ziekenhuizen zich steeds meer op hoog complexe zorg en minder op de veelvoorkomende en eenvoudiger operaties. Om genoeg patiënten te krijgen, zijn doorverwijzingen nodig door streekziekenhuizen. Voor de minder complexe voor- en nabehandelingen kunnen de specialisten in de streekziekenhuizen zorg dragen.

'Grote uitdagingen'

Ziekenhuisdirecteur Eric Mortier van UZ Gent benadrukt het belang van goede samenwerking. "In de wereld van de geneeskunst staan er grote uitdagingen voor ons te wachten. Zaken gaan duurder worden. De specialisatie zal meer en meer vergen van mensen. Er zal meer diversificatie nodig zijn. En dan heb je elkaar nodig."
"De grens tussen Terneuzen en Gent is zeer artificieel. In aanrijtijd is de afstand amper veertig minuten." Hij wil dan ook de samenwerking met Terneuzen intensiveren. "Want in het Europa van vandaag denk ik dat het onze plicht moet zijn om goed voor elkaar te zorgen."