Bluesfestival start morgen, maar bezoekers al dagen op geïmproviseerde camping: 'Het is een reünie'

De opbouw van het Bluesfestival Kwadendamme is nog in volle gang, maar de toegangswegen naar het festivalterrein staan al vol met tenten, campers en slaapbusjes. Maandag zochten de eerste bezoekers al een plekje, omdat ze niet kunnen wachten tot morgen de blues over Kwadendamme galmt. "Het is ieder jaar al dagen van te voren een reünie," vertelt een Brabantse op een tuinstoel voor haar camper. "In die jaren voelt het een beetje als thuiskomen hier in Zeeland. Het is hier echt familie."
Bluesfestival Kwadendamme
De toegangswegen naar het festivalterrein staan al vol © Omroep Zeeland
Die bluesfamilie heeft elkaar al drie jaar niet gezien. Deze donderdagmiddag vallen ze elkaar weer in de armen en dat doen zelfs de stoere mannen met hun leren jasje. "Hoe is het vent? Goed om je weer te zien!"
Het aantal inwoners van het dorp Kwadendamme verdubbelt komend weekend. Er wonen normaal ruim 900 mensen, maar de komende dagen gaat dat naar 2000. Vrijdag en zaterdag zijn er 1200 bezoekers, waarvan een groot gedeelte van buiten de provincie. Zelfs Belgen en Fransen vinden al jaren het dorp in de Zak van Zuid-Beveland.

Voor de 23e keer naar festival

Rob Hendriks uit Dordrecht komt al voor de 23e keer naar het Bluesfestival. Ooit kwam hij, omdat iemand vertelde dat het zo leuk was. "De bedoeling was om één avond te gaan, maar dat werd slapen in de auto en ontbijt op het dashboard. Sindsdien ben ik verkocht en staat het het tweede weekend van mei in mijn agenda."
Hij staat al jaren op de geïmproviseerde camping van de naastgelegen boerderij. "In het begin stonden we hier met drie tentjes, maar nu staat het rond de schuur vol met campers en caravans." Als dank speelt hij op zaterdag bij de boer in de schuur met zijn band. "Voor het festival begint doen we dan twee optredens en dan zit de schuur helemaal vol."
Als we het groter wordt, dan is het niet meer leuk. Het is dit, of helemaal niets.
organisator Kees Wielemaker
Volgens organisator Kees Wielemaker komen veel bezoekers al ruim twintig jaar. Het geheim zit volgens hem in de locatie midden in het dorp. "Het brengt saamhorigheid en iedereen kent intussen elkaar. En gelukkig zijn ze allemaal teruggekomen na twee jaar corona."
Het blues festival is al twee jaar uitverkocht. De kaarten gaan ieder jaar snel, maar groter worden wil de organisatie niet. "Dan is meteen de charme weg," vertelt Wielemaker. "Als we het groter wordt, dan is het niet meer leuk. Het is dit, of helemaal niets."
Bluesfestival Kwadendamme
Met wat passen en meten is er nog plekje gevonden onder een boom © Omroep Zeeland