Goedemorgen! Een blije boer, geschenkwoningen, falende bouwvakkers en festivalvoorpret

Goedemorgen! Op deze vrijdag de dertiende van mei, een ongeluksdag. Maar waarom is dat eigenlijk? Daarover verschillende meningen.
De tiende plaag van Egypte, waarbij alle eerstgeborenen van mens en dier zouden zijn overleden, was op een vrijdag de dertiende. Jezus zou ook gekruisigd zijn op vrijdag de dertiende. Maar vrijdagen waren in de geschiedenis sowieso al geen pretje... Bij de Romeinen zou de doodstraf ook altijd uitgevoerd worden op een vrijdag. En zou in de Noorse Sage op vrijdag de dertiende Loki, de god van chaos en leugens, als ongenodigde dertiende gast op een diner in het Walhalla aan zijn geschoven. Daar heeft hij de Noorse god van de vreugde heeft gedood waardoor de volledige aarde in constante rouwstemming verkeerde.
Een 'leuk' verhaal voor op de vrijdagmiddagborrel, maar tot het zover is kun je hier het Zeeuwse nieuws vinden.
Geschenkwoningen Ramp
Geschenkwoningen © Omroep Zeeland
Zeeland telt nog 361 geschenkwoningen. Dat blijkt uit een nieuwe lijst van de provincie Zeeland. En misschien staat er ook wel eentje bij jou in de buurt: houten huizen, die niet helemaal in het straatbeeld passen. Het is dan waarschijnlijk een geschenkwoning. Deze woningen zijn geschonken door andere Europese landen na de Watersnoodramp in 1953. Hier lees je meer over deze bijzondere huizen.

Blije boer

In de provincie is er in ieder geval één boer blij met de droogte. Johan van de Velde heeft een wijnboerderij in Dreischor en voor de druiven is het droge weer wel ideaal. "Wijnranken hebben diepe wortels en dus geen last van vochttekort zoals andere gewassen. Het ziet er goed uit, maar de wijngaard wordt net pas een beetje groen. Er kan nog van alles gebeuren."
De impressie van de nieuwe studentenwoningen aan de Kanaalweg in Middelburg.
De Lul in Middelburg © Rothuizen
Het nieuws over de school die achterstevoren is gebouwd in Oost-Souburg werd zó goed ontvangen, dat wij dieper in het dossier zijn gedoken. De school is niet de eeuwige bouwblunder in Zeeland. Wij hebben de tien gekste op een rijtje gezet.

Festivalvoorpret

De opbouw van het Bluesfestival Kwadendamme is nog in volle gang, maar de toegangswegen naar het festivalterrein staan al vol met tenten, campers en slaapbusjes. Maandag zochten de eerste bezoekers al een plekje, omdat ze niet kunnen wachten tot morgen de blues over Kwadendamme galmt. Wij gingen alvast even bij ze langs.
zww
Het is erg droog © Erica van Leeuwen-de Bruijn, Kloetinge

Het weer

Vanochtend is er vrij veel bewolking en de zon zal maar af en toe doorbreken. De wind is vrij krachtig en die neemt in de loop van de avond langzaam wat af. Het wordt 16 graden aan zee tot 20 graden landinwaarts.