Raadslid Martin Bos (FvD) wil dat Middelburgse wethouders halve dagen gaan werken

Raadslid Martin Bos (FvD) diende een amendement in tijdens de installatie van de nieuwe wethouders in Middelburg vanavond. Hij wil dat de nieuwe wethouders maar voor de helft van de tijd aanstellen: "De raad is uiteindelijk leidend, niet de wethouders. Verder zijn er geweldige ambtenaren die het meeste werk doen. Halveer de werktijd van het nieuwe college. Dan kunnen de wethouders meer naar buiten, kunnen ze nuttige dingen doen voor de samenleving."
De Middelburgse wethouders:  Jeroen Louws (GL/PvdA, Rutger Schonis (D66), Willemien Treurniet (CU) en Eduard Smit (LPM).
De Middelburgse wethouders: Jeroen Louws (GL/PvdA, Rutger Schonis (D66), Willemien Treurniet (CU) en Eduard Smit (LPM). © Omroep Zeeland
De overige raadsleden vonden het geen goed voorstel. Marianne Golsteijn (GL/PvdA): "Wij denken dat het niet uitvoerbaar is. Er is juist veel werk aan de winkel voor de nieuwe wethouders." Paul Moens (SGP): "Wethouders moeten wel een volwaardig inkomen hebben. Dus als dit voorstel wordt aangenomen, gaan ze voor de helft van de tijd ergens anders werken. Dus kunnen ze niet naar buiten en nuttige dingen voor de gemeente doen."
Bas van der Reest (D66): "Wethouders werken vaak 60 uur per week. Het getuigt van naïviteit dat ze het met vijf ochtend in de week afkunnen." Bram de Buck (LPM): "Het getuigt van weinig kennis over het werk van wethouders. Ik zie het als stunt van Forum voor Democratie, maar weinig onderbouwd. Wij stemmen dus tegen."

De enige voorstander

Het laatste woord was aan Martin Bos: "Ik denk dat als de wethouders halftijds aan de slag gaan, ze voelen wat veel inwoners in deze stad voelen: dat alles steeds duurder wordt." Zijn voorstel werd overigens nagenoeg unaniem verworpen: Bos was de enige die voorstemde.
De nieuwe wethouders zijn: Jeroen Louwes (GL/PvdA), Eduard Smit (LPM), Rutger Schonis (D66) en Willemien Treurniet (CU).
Dit is een bericht van WFM96.