Vlissingen heeft een nieuw monument, speciaal voor pelgrims

Vlissingen is een kunstwerk rijker: naast de Sint Jacobskerk staat het monument Santiago de Compostela. Zaterdag wordt het bedevaartsmonument officieel onthuld door burgemeester Bas van den Tillaar.
Het bedevaartsmonument in Vlissingen
Het bedevaartsmonument in Vlissingen © Omroep Zeeland
Het initiatief voor het monument komt van Koen Tesselaar, uitbater van het naastgelegen café, waar wandelaars een stempel kunnen halen. Hij vindt dat de wandeltocht naar bedevaartsoord Santiago de Compostela meer aandacht verdient. "De routes lopen door heel Europa, richting Santiago de Compostela. En een van die routes is door Vlissingen, dus dat is best bijzonder."

Monument met windvaan

"Het is een monument met twee sokkels, de Sint Jacobsschelp en een QR-code die verwijst naar de website van santiago.nl, waar je ook de routes en verhalen kunt vinden. En een afstandsmetertje met een windvaan", legt Tesselaar uit. "Er komt nog een klein zuiltje bij waar de uitleg opstaat wat de pelgrimsroute betekent."
Tesselaar krijgt geregeld pelgrims in zijn café, die om allerlei redenen de route lopen. "Er zijn er bij die een familielid hebben verloren of zelf problemen hebben gehad, dat ze tot bezinning willen komen."

Persoonlijke verhalen

Dat zijn de wandelaars die zelf hun verhalen delen, want Tesselaar vraagt daar nooit naar. Volgens hem kan dat te persoonlijk zijn. "Het belangrijkste is dat ze weten dat er een punt is waar je even tot rust kan komen en waar je een stempel kan halen."
Tesselaar vindt het bijzonder dat zijn idee voor het kunstwerk werkelijkheid is geworden. Maar hij vindt dat de credits moeten gaan naar kunstenaars en ontwerpers Hans Bommeljé en Leon Riekwell die er werk van hebben gemaakt. "Het hoort nu echt bij Vlissingen."