Feest in familievriendelijk Renesse: Afscheid van imago van 'schreeuwerige' jongerenbadplaats

Springkussens, draaimolen, suikerspinnen, poffertjes en muziek. Het is feest in Renesse. De miljoenen kostende verandering van één van de bekendste badplaatsen van is afgerond. Het is een fiets- en familievriendelijk dorp met aandacht voor groen geworden.
Feest in Renesse: acht jaar van plan naar uitvoering
Alle partijen waren het al jaren eens; de samenhang en uitstraling van het dorp liet veel te wensen over. Het dorp had het imago van 'schreeuwerige' jongerenbadplaats. Terwijl horeca, bewoners en gemeente vonden dat er veel meer kwaliteiten waren. De grote opgave: Renesse een kustdorp maken waar iedereen zich thuis voelt: jong, oud, bewoner en bezoeker.

Los op het springkussen

Volgens Maartje uit Burgh Haamstede is die opzet gelukt. Zij is een rondje fietsen met zoontje en dochter. Die gaan los op de springkussens onder de kerk van Renesse. "Ik vind het fijner en rustiger geworden. Renesse heeft jarenlang het imago van jongerenbadplaats gehad. Maar nu is er ruimte voor fietsers en families. Heel fijn."
opening centrum Renesse
Feest in Renesse. De focus op jonge gezinnen én ouderen. © Omroep Zeeland
Dat er iets moest gebeuren, vonden alle betrokkenen dus al jaren. Maar wat? Er kwam uiteindelijk één groot plan, een masterplan, in 2014. Met een investering van tientallen miljoenen euro's. Van zowel particulieren, bedrijven en de gemeente.
Van dat geld zijn straten, pleinen en rotondes aangepakt. Een groot deel van het centrum is autoluw gemaakt.
opening centrum Renesse
Groener, rustiger. Met meer aandacht voor voetgangers en fietsen. Dat wil Renesse uitstralen. © Omroep Zeeland
Het centrum van Renesse is dus flink veranderd. Net als de omgeving van het Transferium (parkeerplaats), de Jan van Renesseweg, de Oude Moolweg, de strandopgang 4 en de omgeving van de Vroonweg.

Stappen vroeger, nu ijsjes eten

Renesse kan er de komende dertig tot veertig jaar weer tegenaan, vindt een wat oudere dame. Ze ligt met de boot in Burgsluis. Haar kleindochter probeert ondertussen een banaan terug te gooien in de top van een springkussen dat een palmboom moet voorstellen. "Mijn kinderen gingen hier ook vroeger naar toe. Voor het stappen. Ik vind het een heel prettig dorp nu. Zeker het ontvangst op het Transferium. Gratis parkeren en dan op een ontspannen manier zo het centrum in lopen. We komen hier vaak om een ijsje te eten."
opening centrum Renesse
Vandaag, vanavond en ook morgen is het nog feest in het kustdorp. © Omroep Zeeland
Vandaag en ook morgen is het nog feest in Renesse.
Toerisme is de grootste economische sector op Schouwen-Duiveland.
  • Ruim 5,1 miljoen overnachtingen per jaar
  • Toeristen geven ruim 245 miljoen euro uit. Dik 189 miljoen is te danken aan het 'verblijfstoerisme', 56 miljoen aan het 'dagtoerisme'. Ter vergelijking: de ongeveer 34.000 eigen inwoners besteden in 19 miljoen euro
  • Toerisme genereert ruim één op de zes banen op Schouwen-Duiveland en is daarmee de grootste 'banenmotor' van het eiland.
Bron: binnenlands bestuur