In Borsele blijven huidige coalitiepartijen ook komende vier jaar aan de macht

In Borsele blijven de huidige coalitiepartijen aan de macht. SGP/CU, CDA en PVDA zullen de komende vier jaar samen de koers bepalen voor de gemeente. De drie partijen hebben twaalf van de negentien raadszetels in handen. De winnaar tijdens de vorige verkiezingen, Lokale Partij Borsele (LPB), krijgt geen plekje in het nieuwe dagelijks gemeentebestuur.
Gemeentehuis Borsele in Heinkenszand
Het gemeentehuis van de gemeente Borsele, in Heinkenszand © Omroep Zeeland
De coalitie wordt voortgezet met de drie zittende wethouders, Kees Westrate (SGP/CU), Marga van de Plasse (CDA) en Arno Witkam (PvdA). Ze worden op maandag 30 mei tijdens een extra raadsvergadering opnieuw geïnstalleerd. Ook de portefeuilleverdeling zoals die er nu is blijft min of meer gelijk. "We moeten alleen op detailniveau nog een aantal dingen bekijken", zegt Weststrate.
Prioriteiten voor de komende vier jaar zijn woningbouw (jongeren), energietransitie, leefbaarheid in de kernen en zoetwatervoorziening voor de landbouw. De partijen hopen eind juni een plan van aanpak te kunnen presenteren.

Lokale Partij Borsele

De LPB haalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart de meeste stemmen. Maar al snel gaven de drie zittende coalitiepartijen aan met elkaar door te willen. Zij vonden een coalitie met lokalen 'een gebrek aan vertrouwen en stabiliteit'.

'Ernaast gezet'

Daarmee refereerden ze naar de manier waarop de LPB zich heeft opgesteld in het raadsdebat rond de nieuwe brandweerkazerne en de komst van een tweede supermarkt in Heinkenszand. De lokale partij gaf vorige maand aan 'ernaast gezet te zijn'.
De fractie pleitte in beide gevallen voor een andere locatie. "Daar hebben we een duidelijk standpunt over", zei LPB-fractievoorzitter en -lijsttrekker Rien van Hekken. "En dat gaan we niet veranderen, want dan zijn we niet langer geloofwaardig voor onze achterban."
Dit is een bijdrage van Streekomroep De Bevelanden