Dorstige Kapelse boeren krijgen zoet afvalwater Coroos

Elf boeren in de omgeving van conservenfabriek Coroos in Kapelle kunnen het gezuiverde afvalwater van Coroos gaan gebruiken. De 600.000 kubieke meter zoet water per jaar werd tot nu toe in de Westerschelde geloosd, maar het kan ook worden gebruikt om droogteproblemen bij de 'buurboeren' op te lossen. Het gaat nog om een pilot.
Boer haalt het zoete water van Coroos uit de sloot
Boer haalt het zoete water van Coroos uit de sloot © Omroep Zeeland
"Bij zeshonderdduizend kuub water moet je denken aan een zwembad van 100 voetbalvelden groot en een meter diep", legt Sam Flikweert van Coroos uit. "Het gaat dus om een aanzienlijke hoeveelheid zoet water, al is het pas 30 procent van het totale afvalwater."

Afgesloten door een stuw

Om dit hergebruik van het zoete afvalwater mogelijk te maken zijn er de afgelopen tijd aanpassingen gedaan. Zo wordt het water van Coroos nu opgevangen in een buffersloot naast het bedrijf waar een stuw is aangelegd. "Deze stuw zorgt ervoor dat er nu een meter water in de sloot staat. Anders zou de sloot kurkdroog staan", vertelt Flikweert.

Ander afvalwater

Het project lijkt heel simpel. Coroos stuurt het restwater na zuivering naar een sloot en de boeren pompen het daar weer uit om het vervolgens op hun land te gebruiken. Toch heeft het meer dan drie jaar geduurd voordat het uitvoerbaar was, zegt Flikweert. "Zo moet het gezuiverde afvalwater aan andere eisen voldoen wanneer het de Westerschelde ingaat, dan wanneer boeren het weer gaan gebruiken. Daarom is het afvalwater een jaar lang gemonitord om te kijken of de kwaliteit wel goed genoeg was voor de landbouw."
Het vullen van de giertank duurt enkele minuten
Het vullen van de giertank duurt enkele minuten © Omroep Zeeland
Door het afvalwater via het binnenwater af te voeren, wordt ook verzilting en verdroging teruggedrongen. Hoe nodig dat is, blijkt ook nu. Sinds begin maart is er bijna geen regen gevallen. "Het is hard nodig", zegt fruitteler Mart Gijzel uit Wemeldinge. "Bomen wortelen wat dieper, dus die hebben nog wel wat vocht in de grond, maar wij gaan zo zachtjes aan ook water geven."

Vaak heen en weer

Gijzel is blij dat er nu een begin wordt gemaakt om meer zoet water in het gebied rond Coroos te krijgen op een eenvoudige manier, maar heeft nog geen idee of het ook daadwerkelijk veel voordeliger is. "Dat zal moeten blijken, want we moeten veel heen en weer rijden en dat kost tijd en geld. Per hectare zijn dat wel tien tot twintig ritjes heen en weer. In die tijd kun je geen andere dingen doen op je bedrijf."
Daarom wordt er de komende tijd ook gekeken naar een duurzamere manier om het water bij de boeren te krijgen, bijvoorbeeld via aan te leggen waterleidingen.