Gigantische deuren en bruggen van de Nieuwe Sluis per schip over de Westerschelde, vanaf hier zie je ze het best

De gigantische deuren en bruggen voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen varen morgen de Westerschelde op richting de haven van Vlissingen. Wil je dit bijzondere transport spotten? Dan geven we hier een paar tips waar je het beste kan staan om een blik op te vangen van het bijzondere transport.
Sluisdeuren en bruggen
De onderdelen voor de Nieuwe Sluis bij vertrek in de Chinese havenstad Penglai © via Nieuwe Sluis Terneuzen
Het schip Zhen Hua 34 die de onderdelen vervoert bereikt morgenochtend Zeeland. Dan is het wachten op het juiste tij om de Westerschelde op te varen. Zoals dat met zulke transporten gaat, is een precies tijdstip moeilijk te geven. Maar de woordvoerders van de Nieuwe Sluis verwachten het schip rond 15.30 uur in de haven van Vlissingen.

Het beste plekje

Het beste is dan ook om het schip op te wachten bij het groene havenlicht bij de Sloehaven, zoals hieronder rechts aangegeven op het kaartje. Bij Fort Rammekens kun je ook gaan staan, maar houdt dan rekening met tegenlicht als de zon schijnt.
Aankomst bruggen en deuren
Op deze plekken kan je het beste gaan staan om het schip de haven van Vlissingen binnen te zien gaan © Omroep Zeeland
Wie je daar mogelijk tegenkomt is groottransportliefhebber Paul Gruben. Hij komt speciaal vanaf de Veluwe naar Zeeland gereden om de Zhen Hua 34 met vracht op de foto te zetten. "Ik ga al een poosje in Zeeuws-Vlaanderen op vakantie en dan loop ik geregeld in Terneuzen rond. De bouw van de Nieuwe Sluis wekte mijn interesse en nu blijkt er ineens zo'n gigantisch schip aan te komen," vertelt hij. Van dat nieuws ging zijn hart meteen sneller kloppen.
Paul Gruben
Paul Gruben in actie met zijn fototoestel © via Paul Gruben
Paul Gruben over zijn passie voor grote transporten
De deuren en bruggen worden bij aankomst in de haven van Vlissingen geplaatst op drijvende pontons. Zes afzonderlijke transporten zijn nodig om alles te vervoeren naar Westdorpe, via de Westsluis in Terneuzen. Op dinsdagavond zal het eerste ponton de brug in Terneuzen passeren.
De deuren en bruggen gaan naar een tijdelijke opslagplaats in Westdorpe. Eind dit jaar worden ze geïnstalleerd.

Vertraging door de coronacrisis

Eigenlijk zouden de onderdelen al in maart in Zeeland aankomen, maar ze lieten op zich wachten vanwege de coronacrisis. Daardoor heeft de bouw een paar maanden stilgelegen. Er konden minder mensen tegelijk aan de bruggen en deuren werken en het was lastig om kwaliteitscontroles uit te voeren.
De vertraging heeft geen gevolgen voor de bouw van de Nieuwe Sluis. De deuren en bruggen liggen 'gewoon' korter in de opslag.