Coalitie in Vlissingen rond: meer groen en minder auto's

Meer groen, meer koop- en huurwoningen en minder auto's in de stad. Het zijn enkele punten waar het nieuwe gemeentebestuur van Vlissingen op in wil zetten. Zes partijen vormen de komende vier jaar de coalitie: PSR, LPV, VVD, GroenLinks en de combinatie CDA en ChristenUnie. Vandaag werd het akkoord door de partijen gepresenteerd.
Het Scheldekwartier in Vlissingen
Het Scheldekwartier in Vlissingen © Erica van Leeuwen-de Bruijn
De nieuwe coalitie wil zich inzetten voor een gezonde leefomgeving en openbare ruimte. Zo moet het Nollebos groen blijven, zonder verharde wegen, en moeten er meer watertappunten in openbare ruimte en bij scholen komen. Daarnaast moeten er speelveldjes voor alle leeftijden in buurten en wijken komen.

Tweede parkeervergunning duurder

De zes partijen willen minder auto's in de stad. Daarvoor wordt de parkeervergunning voor een tweede auto duurder gemaakt. "We kiezen nadrukkelijk voor voorrang voor voetgangers en fietsers. We hebben veel te maken met parkeeroverlast, dat is in de stad een hot item. Daar gaan we op inzetten." Het is daarom de bedoeling dat er parkeerterreinen aan de rand van de stad komen, die zijn vooral bedoeld voor het parkeren van bedrijfswagens en werknemers.
Bij de presentatie van het akkoord zei Albert Vader van de PSR dat er onderzoek komt naar de Vlissingsestraat in Oost-Souburg. Vader is zich ervan bewust dat bewoners overlast ervaren: "De straat is druk belast, er wordt aan beide kanten geparkeerd, er rijdt een bus door de straat en ook de bevoorrading voor de middenstand en supermarkten rijdt er doorheen."
Daarom moet er volgens Vader iets voor bedacht worden. "We kijken of we die op een andere manier kunnen inrichten waardoor we de overlast die er nu is kunnen beperken en kunnen zorgen voor een vlotte verkeersdoorstroom."

Meer jongeren

Daarnaast hopen de wethouders meer jongeren in de gemeente komen wonen. De bedoeling is dat woningen beschikbaar worden gesteld aan jonge inwoners. Dit wordt geregeld via de huisvestingsverordening. Ook moeten er extra woningen bijgebouwd worden: in ieder geval rond de dertig in Ritthem. "Dat is een langgekoesterde wens van de inwoners, namelijk: zorg dat onze kinderen kunnen blijven wonen."
Ook al staat Vlissingen onder verscherpt toezicht van het Rijk, toch is Vader positief over de haalbaarheid van de plannen. "We hebben ook positieve dingen te melden. De stad ontwikkelt zich enorm, er is sprake van een metamorfose. En we hebben extra middelen als gevolg van het compensatiepakket Wind in de Zeilen (vanwege het mislopen van de marinierskazerne, red.). En daar kunnen we extra dingen mee doen.