Johan (76) fluit al langer dan menig speler oud is

Scheidsrechter Johan Fritz uit Nieuwland neemt vandaag afscheid. Hij fluit 56 jaar elke week jeugd- en seniorenwedstrijden bij voetbalvereniging Nieuwland. Zijn allerlaatste wedstrijd is bijzonder.
Johan (76) fluit al langer dan menig speler oud is. Vandaag nam hij afscheid.
Zijn neefje Roderick Joosse speelt mee, zijn kleinzoon Mats zit vanwege een blessure helaas op de bank. Als afsluiting staat zijn 46-jarige zoon Ronald onder de lat bij het eerste elftal.

Tussen de koeien

Johan is 65 jaar lid van VV Nieuwland. Hij debuteert op 14-jarige als keeper bij het eerste elftal en staat van 1960 tot 1981 onafgebroken als keeper op het veld. Hij geniet decennia later nog van elke wedstrijd van de jeugd die hij fluit. "Het is zo heerlijk om te zien. Ze hebben nu alles: goede velden, ballen, shirts en trainingen. Als ik vroeger wilde trainen, was er één bal en speelde ik tussen de koeien.'

Keepen zonder handschoenen

Bij gebrek aan handschoenen keept hij in zijn jeugd zonder. Als deze 'in' raken, blijft hij met zijn blote handen keepen. Johan speelt met Nieuwland in de 4e klasse. Hij staat te boek als één van de beste keepers van Zeeland en speelt in het Zeeuws Elftal. Hij keept in diverse district-elftallen van de KNVB.
Hij is nog steeds trots op zijn conditie. "Ik loop nog het hele veld mee op en neer. Dat zie ik sommige spelers van de vierde klasse niet doen. Die blijven in het midden hangen."
scheidsrechter stopt na 56 jaar
Johan stopt na 56 jaar. Soort van dan.'Als ze een dringend beroep op mij doen, dan kom ik.' © Omroep Zeeland
Voetballen kan hij als jongere ook goed. In de wedstrijd tegen WIK in 1963 scoort hij als aanvaller zes keer. Dat is nog altijd een clubrecord.

Elke week nog aan de schoonmaak

Johan keept tot zijn 35ste en blijft actief voor Nieuwland als trainer en leider van jeugd en senioren. 22 april 1989 behaalt hij als trainer zijn grootste succes. "Eeuwige 4e klasser'' Nieuwland 1 promoveert als kampioen naar de 3e klasse.
Ook voor andere klussen is hij nog steeds op het complex van Nieuwland te vinden. Bijna wekelijks maakt hij met 'zijn maten' de kleedkamers schoon.

Stoppen? Vrouw Saar gelooft het niet

Maar nu is het tijd voor andere hobby's. Fietsen en wandelen met zijn vrouw Saar bijvoorbeeld. Al gelooft zij niet dat hij écht stopt. En Johan eigenlijk zelf ook niet. "Als ze een dringend beroep op me doen, dan kom ik. Maar dan wel alleen voor de jeugd. Die oudere jongens kunnen nogal eens flink uit de hoek komen."
En dat blijkt vandaag ook. Tijdens Nieuwland- Oostkapelle Domburg "Scheids, dat is toch duidelijk hands", wordt er gefoeterd. Of het nu komt door zijn gehoorapparaat of zijn stoïcijnse manier van fluiten, Johan negeert het.
Na zijn laatste fluitsignaal is het 3-3. Met een ferme druk worden handen geschud. "Dank voor alle jaren Johan."
scheidsrechter stopt na 56 jaar
Na het laatste fluitsignaal volgt een ferme handdruk. 'Bedankt heej Johan.' © Omroep Zeeland