Molentocht: 300 oudjes én hun eigenaren op toer door Zeeland

Of het nou een vliegveld was, of een parkeerplaats, daarover verschilden bezoekers vanmorgen van mening. Vliegveld Midden-Zeeland was vanmorgen namelijk het decor van de 33ste Molentocht. En met 300 deelnemende auto's plus die van de bezoekers, oversteeg dit aantal met gemak het aantal geparkeerde vliegtuigen.
Molentocht: 300 oudjes én hun eigenaren op toer door Zeeland
De Molentocht is bedoeld voor eigenaren met een auto 'uit vervlogen tijden'. Via twee verschillende routes verkenden de deelnemers vandaag een groot deel van Zuid-Beveland. Met als epicentra Hoedekenskerke en Goes, waar een tussenstop en het einde van de route lag.

Roest onder je billen

Hoewel de eigenaren ook op eigen gelegenheid erop uit kunnen trekken met hun rollend erfgoed, is een oldtimerrit toch laagdrempeliger om te gaan rijden. "Omdat je onder mensen bent met gelijke interesses en je kan nog eens wat kennis uitdelen", zegt Karel uit Middelburg. Hij is trotse eigenaar van een Opel record p2 uit 1962. "Vroeger waren die auto's heel slecht. Die roesten onder je billen weg."
Molentocht 2022
Karel in zijn Opel record p2 uit 1962 © Omroep Zeeland
Maar die van Karel niet. Hij had het geluk een goed exemplaar te treffen waar hij zuinig op is. Heel zuinig. Want hij hoopte op van alles vandaag, en vooral "dat het droog blijft". Niet omdat zijn auto lek is, maar het scheelt wel weer een rondje zemen bij thuiskomst.

Wolf in schaapskleren

Van de Opel naar de Burton van Elly en Jan uit Meliskerke. Nou ja Burton... "Het is een zelfbouwwagen, met het onderstel van een Deux Chevaux", legt Jan uit. En dat is niet het enige. "Plus de motor. Dus we hebben maar 28 pk. Maar het is een heerlijke sportwagen."
En door die aanpassingen is er nog een voordeel. "Veel mensen denken dat dit een dure auto is, maar het valt allemaal reuze mee."
Molentocht 2022
Rien Koole heeft de vrachtwagen gekocht vanwege zijn oude trekker © Omroep Zeeland
En tussen de Kevers, Cadillacs, Citroëns en Fiats valt nog iets op: Een Scania Vabis vrachtwagen uit 1963 met in de laadbak een trekker uit 1954. Eigenaar Rien uit Goes legt uit dat de vrachtwagen gekocht is voor de trekker. "Met die trekker maak ik ook weleens ergens anders rondritten, en daar heb ik hem eigenlijk voor gekocht."
Molentocht 2022
De trekker in de laadbak van de vrachtwagen van Rien © Omroep Zeeland
Vanwege de leuke reacties tijdens vorige olditimertochten is de trekker vandaag ingeladen en rijdt hij voor de sier mee.
Molentocht 2022
Janny en Cornelis uit Houten rijden in stijl mee © Omroep Zeeland
Maar tussen de deelnemers ook hele unieke exemplaren zoals de auto van Janny en Cornelis uit Houten. "Dit is de enige in Nederland". Zij hebben van een auto een pick-up truckje gemaakt. "Ik zeg altijd maar zo; als je het maakt dan heb je het", zegt Cornelis.
Molentocht 2022
Janny en Cornelis hebben een auto omgebouwd tot pick up © Omroep Zeeland
"Vroeger in de jaren '40 en '50 kwamen die dingen of uit de fabriek of werden ze gemaakt bij een carrosseriebedrijf. En als je er nu een wilt hebben, dan maak je die gewoon zelf." Maar dat is eigenlijk niet het belangrijkste. Want hun tenue, de kaas, melkflessen en -bussen in de laadbak zijn op elkaar afgestemd. "Het mooiste is dat het dan heel exclusief is en decoratie is dan eigenlijk belangrijker dan de auto zelf. Geeft wel weer een beetje aanzien."
Want naast genieten is zo'n oldtimertocht vooral "zien en gezien worden".