Mirjam uit Hoedekenskerke is terug in Oekraïne: 'Voel me niet zo onveilig als ik had verwacht'

Mirjam Marijs uit Hoedekenskerke is terug in Oekraïne. In een kindertehuis in West-Oekraïne pakt zij haar werk weer op: "Het was in het begin wel spannend om terug te gaan, maar het is fijn om weer hier te zijn en iedereen te zien."
Mirjam Marijs
Mirjam Marijs uit Hoedekenskerke is weer terug in het kindertehuis in Oekraïne © Mirjam Marijs
Het kindertehuis staat in een relatief rustig gebied in de plaats Svaliava. Dat neemt niet weg dat Marijs het spannend vond om terug te keren: "Ik ben blij dat ik me niet zo onveilig voel als ik had verwacht. Het is gelukkig rustig."

Terug voor de kinderen

Marijs maakte zich zorgen om de kinderen en is daarom teruggekeerd: "We zaten al meer dan twee maanden in Nederland en dat is best lang voor kinderen die anders geen aandacht en liefde krijgen. Als je je voorstelt dat kinderen die gehandicapt zijn alleen maar hele dagen in bed liggen en daar niet worden uitgehaald, dan kun je voorstellen dat ze steeds meer in hun eigen wereld gaan leven. Als dat twee maanden lang zo is, is dat niet bevorderlijk voor hun ontwikkeling en echt slecht voor ze."
Een andere reden om nu terug te gaan, was de verblijfsvergunning die op haar lag te wachten: "Het was belangrijk dat we die eerst gingen halen. Je weet nooit wat ermee gebeurt als je die lang laat liggen."

Niet meer de kelders in

Oekraïne blijft tenslotte een land in oorlog: "Dat is zo, maar sinds we hier zijn, heb ik nog geen luchtalarm gehoord. Ik ben er één keer doorheen geslapen. Niemand doet meer iets met de luchtalarmen, ze slapen gewoon door en gaan niet meer de kelders in. Daar ben ik blij om want wij kunnen dan ons werk weer doen."