Zeeuwse Gronden: 'Jeugdzorg moet meer samenwerken, alleen dan wordt jeugd sneller geholpen'

Als jeugdzorginstellingen beter samenwerken, kunnen meer jongeren een stuk sneller worden geholpen. Dat zegt directeur Jan van Blarikom van Zeeuwse Gronden, de Zeeuwse instelling voor psychische zorg. Volgens Van Blarikom wordt er nu nauwelijks samengewerkt.
puinzooi jeugdzorg
De Zeeuwse jeugdzorg zou meer moeten samenwerken, vindt Van Blarikom © ANP
"Zeelandbreed wordt er niet samengewerkt. Daar is voor gekozen bij de inkoop van de zorg. Dat is een keuze geweest, maar daarmee hebben we onszelf een beetje vastgelegd denk ik", stelt Van Blarikom.

Zorg delen door samen te werken

Vooral het gebrek aan personeel zorgt ervoor dat de zorginstellingen in de knel komen. Daarom neemt Emergis, de instelling voor geestelijke zorg in Zeeland, tijdelijk geen nieuwe jongeren aan. Volgens Van Blarikom kunnen veel problemen worden voorkomen door te kijken of zorg gedeeld kan worden: "We kunnen dan concreet gaan kijken: wat kunnen we van anderen overnemen of tijdelijk overnemen."
Zeeuwse Gronden heeft bijvoorbeeld capaciteit om jongeren van Emergis over te nemen: "We hebben contact gehad met Emergis en aangeboden om jongeren van hun wachtlijst te behandelen. We hebben nog wel ruimte om zo'n 30 tot 40 jongeren extra in behandeling te nemen. Dat schiet op, dus daar zijn we nu over in gesprek."

'Als we nu samenwerken, kunnen er sneller jongeren worden geholpen'

In deze aanpak ziet Van Blarikom dan ook een uitkomst voor het personeelstekort in de jeugdzorg: "Als meer instellingen ruimte hebben, dan zou het een deel van de oplossing kunnen zijn. Als we nu samenwerken, kunnen er sneller jongeren worden geholpen."