Het mag niet worden verkocht, toch gebruikt ook Zeeuwse jeugd snus

Verslavingsdeskundigen maken zich zorgen over snus. Dat zijn kleine nicotinezakjes die je onder je bovenlip stopt, vooral onder jongeren populair. Bij preventieorganisatie 1NUL1 in Goes komen signalen binnen dat ook Zeeuwse jongeren snus gebruiken.
Zo werkt snus
De nicotinezakje worden verkocht in potjes en hebben allerlei smaken, zoals Red Bull of pepermunt. Een potje kost gemiddeld rond de tien euro.

Populariteit groeit

Preventiewerker Jacco Havenaar van 1NUL1 merkt dat de populariteit van snus groeit. "We horen steeds vaker van jongeren dat ze snus gebruiken of ervan gehoord hebben. Het is moeilijk te meten hoeveel jongeren het gebruiken. Landelijk is in elk geval één procent van de jongeren ermee bezig."
Uit een enquête van NOS Stories die door 38.000 jongeren onder de 18 werd ingevuld, komt echter een hoger percentage. Driekwart zegt wel eens gehoord te hebben van snus en een kwart heeft het weleens gebruikt.
Zeeuwse jongeren over snus: 'Ik ken het, nog nooit gebruikt'
Hoewel je van snus, in tegenstelling tot roken, geen teer in je longen krijgt, waarschuwt de preventiewerker wel voor snus. "Nicotine is natuurlijk verslavend en het nicotinegehalte in een zakje snus ligt vaak veel hoger dan in een sigaret. In een sigaret zit gemiddeld tien milligram nicotine, bij snus is dat soms wel 65 milligram per zakje. Ruim zes keer zoveel."

Overgeven

Het is dan ook niet gek dat sommige jongeren misselijk worden, moeten overgeven of duizelig worden van snus. "Nicotine is een psychoactieve stof. En de dosis in snus is soms zo hoog dat je dit op een nadelige manier merkt. Via bloedvaatjes in de bovenlip komt de nicotine in het bloed terecht."
Is snus legaal?
Snus is overgewaaid uit Zweden. Het enige land binnen de Europese Unie waar de verkoop niet verboden is. Toch is het heel makkelijk om aan Snus te komen in Nederland. Zo bieden websites het aan, wordt het verkocht via Snapchat of Telegram en kun je het op straat kopen.
Snus bij je dragen of gebruiken is niet verboden.
Naast voorlichting over alcohol en drugs geeft 1NUL1 dus sinds enige tijd ook voorlichting over snus. "Dat doen we op evenementen, maar we zijn ook heel actief op de Zeeuwse scholen. Soms wordt snus in beslag genomen bij leerlingen en krijgen we vragen vanuit de schoolleiding. We laten dan zien wat het precies is en wat het doet."
Snus in Zeeland
Meisje doet snus onder haar bovenlip © Omroep Zeeland
Jacco Havenaar begrijpt dat jongeren nieuwsgierig zijn naar nieuwe dingen, maar raadt het toch af om snus uit te proberen. "We proberen duidelijk te maken dat je lichaam helemaal geen nicotine nodig heeft en dat het ontzettend verslavend kan zijn."