Ongelukken met e-bikes fors toegenomen: tijd voor rijles voor 50-plussers

ZLM verzekeringen uit Goes gaat vanaf dit najaar e-biketrainingen geven aan vijftigplussers. Het is bedoeld om e-bikers bewuster te maken van hun kwetsbaarheid in het verkeer. De verzekeringsmaatschappij zag de afgelopen jaren het aantal meldingen van ongelukken op de e-bike fors toenemen.
electrische fiets
Er komen trainingen voor de oudere e-bikers © Omroep Zeeland
"Een e-bike is veel zwaarder dan een gewone fiets", zegt Naomi Priem van de verzekeringsmaatschappij. "Daarnaast gaat ie ook veel sneller. We merken dat vooral de leeftijdsgroep van vijftigplussers daardoor nog weleens verrast worden en een ongeluk krijgen."
electrische fiets
Op- en afstappen op een e-bike kan problemen geven © Omroep Zeeland
"We gaan trainingen aanbieden in het najaar", vervolgt Priem. "Daarbij ligt de nadruk op de praktische vaardigheden, zoals het op- en afstappen, het maken van bochten, maar ook het rijden in groepen zal behandeld worden. Evenals het remmen en het rijden over hogere verkeersdrempels. Daarnaast ligt de nadruk ook op de verkeersregels voor fietsers."

Trainingen in november

Momenteel wordt samen met een ervaren, externe partij gekeken naar de exacte invulling van de trainingen. "Binnenkort starten we met de vormgeving van de training, worden de oefeningen uitgewerkt", aldus Priem. "Vervolgens gaan we onze eigen coaches opleiden om de training te geven aan de deelnemers. We hopen in november de eerste trainingen te kunnen geven."