Droogte drijft boeren tot wanhoop: 'We hebben geen invloed op wat er van boven valt'

Het kan je haast niet ontgaan zijn: de zon schijnt, de lucht is blauw en de grond is kurkdroog. Terwijl jij misschien heerlijk van de zon geniet, maken de boeren zich grote zorgen over de droogte. "We zijn afhankelijk van de neerslag. We hebben geen invloed op wat er van boven valt", vertelde Wim van Gorsel van Waterschap Scheldestromen in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer.
Droogtebestrijding
De akkers staan er droog bij © ZLTO
Die droogte heeft grote gevolgen voor de oogst. "De suikerbieten en uien staan er gewoon slecht bij", stelt boer en ZLTO-lid Hendrik-Jan ten Cate uit Poortvliet. Ten Cate kan zijn land nu nog beregenen vanuit het Volkerak-Zoommeer, maar is daar een hoop tijd aan kwijt. Ten Cate kan het dus nog even uitzingen, maar dat duurt zonder regen niet lang meer. Bij grote droogte bestaat namelijk de mogelijkheid dat het beregenen verboden wordt.
Volgens Ten Cate zou het een oplossing zijn om de wateraanvoer vanuit het Volkerak-Zoommeer in heel Zeeland te vergroten. Op die manier hebben veel meer boeren profijt van het zoete water: "Dat vraagt wel om grote investeringen. Er moet een keer worden aangetoond dat het echt nodig is", stelt hij.

Water vasthouden

Er zijn meer initiatieven om de droogte te lijf te gaan. In de hele provincie worden bassins aangelegd om water in op te slaan. Want ook dat is belangrijk. Zodra er water is, is het de bedoeling om dat water zo lang mogelijk vast te houden: "We moeten proberen om met het beschikbare water op zoveel mogelijk plekken zoveel mogelijk te doen. Als we daar wat slimmer mee omgaan, dan hebben we daar langer profijt van", legt Van Gorsel uit.
Luister hier De Zeeuwse Kamer terug