Middelburgse verkrachter gaat opnieuw de fout in en krijgt weer dwangverpleging

Een 38-jarige Middelburger die is veroordeeld voor elf aanrandingen en een verkrachting in 2002, heeft opnieuw dwangverpleging opgelegd gekregen in zijn tbs. De man zat in een traject van tbs met voorwaarden en had daardoor wat meer vrijheden, maar zou opnieuw de fout zijn ingegaan. Hij wordt verdacht van schennispleging.
Vrouwe Justitia
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man zich schuldig gemaakt aan schennispleging © Omroep Zeeland
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man de voorwaarden van zijn tbs overtreden door te gaan hardlopen zonder de kliniek hiervan op de hoogte te stellen. Vervolgens is daar nog de verdenking bijgekomen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan schennispleging.

Masturberen bij de tennisbaan

De Middelburger nam in de avond van 29 oktober 2021 verlof op om ruitenwissers te kopen. Anders dan besproken met de kliniek is de verdachte naar een tenniscomplex in Hoogvliet gegaan om daar naar eigen zeggen te gaan hardlopen. Er zijn sterke aanwijzingen dat hij aan de rand van een tennisbaan waar op dat moment tennisles werd gegeven aan een groepje leerlingen, heeft gemasturbeerd.
Door de enkelband die de man droeg, kon zijn locatie worden getraceerd.

Baan kwijt

Naar aanleiding van deze verdenking is de man zijn baan verloren, terwijl die baan door het gerechtshof werd gezien als een beschermende factor in het risicomanagement.

Relatie over

Daarnaast is volgens het hof nog een beschermende factor weggevallen, namelijk de relatie die hij met de moeder van zijn 4-jarige dochter had. Bovendien is de man niet open geweest over deze relatiebreuk naar zijn behandelaars toe.
Over tbs
Bij tbs met dwangverpleging wordt de dader verplicht verpleegd in een gesloten tbs-kliniek.
Bij tbs met voorwaarden hoeft de dader niet gedwongen naar een tbs-kliniek. Hij moet zich wel houden aan een aantal strenge voorwaarden.
De man, die achttien jaar was toen hij de aanrandingen en verkrachting pleegde, kreeg in 2003 een gevangenisstraf van drie jaar en tbs. Die tbs duurt inmiddels al achttien jaar en verloopt met ups en downs.

Eerder verdacht van schennispleging

In 2015 mocht hij de tbs-kliniek verlaten als hij zich zou houden aan de voorwaarden van de reclassering. Dat ging in 2016 mis, hij werd toen ook aangehouden op verdenking van openbare schennispleging. In juli 2020 kreeg de man opnieuw wat meer vrijheden, die nu dus weer zijn ingetrokken.
Rechter
Foto ter illustratie © Omroep Zeeland
Al met al vindt het gerechtshof in Arnhem dit voldoende reden om de dwangverpleging te hervatten. Ook het feit dat de man de aanrandingen en de verkrachting van twintig jaar geleden nog altijd ontkent, speelt mee. Door een gebrek aan inzicht in zijn zedenproblematiek heeft nooit behandeling kunnen plaatsvinden volgens het hof.

Strafzaak afwachten

De advocaat van de uit Middelburg afkomstige man, pleitte ervoor de uitkomst af te wachten van de strafzaak die eind juni voorkomt betreffende de schennispleging, maar het gerechtshof in Arnhem ging daar niet in mee.
verlenging tbs verkrachting
De man sloeg in 2002 onder meer toe op het Jaagpad © Omroep Zeeland
Wat gebeurde er in 2002?
Zeeland was begin 2002 in de ban van de reeks aanrandingen en de verkrachting. De slachtoffers werden telkens in een bosrijke omgeving overvallen door een man, die zich daarna aan hen vergreep. Daarbij trok hij vrouwen of meisjes soms van de fiets, en sprak hij daarbij geen woord. Onder de slachtoffers waren drie meisjes van dertien jaar oud.
In totaal werd er zestien keer aangifte gedaan tegen de man. De vergrijpen vonden plaats in en rond Vlissingen, Middelburg en Oost-Souburg. Volgens het psychiatrisch rapport lijdt de man aan een gedragsstoornis, mede daarom werd de man tbs opgelegd.