Covra door uitbreiding voorbereid op toekomstig afval

Vandaag werd de uitbreiding van het Covra-gebouw feestelijk geopend. Die uitbreiding is nodig om afval op te kunnen slaan van de kerncentrale in Borsele die langer openblijft en afval van de onderzoeksreactoren Petten en Delft.
Uitbreiding Covra
Dit is de uitbreiding van het Covra-gebouw © Omroep Zeeland
Directeur Jan Boelen van de Covra is trots op het nieuwe gebouw. "De wanden zijn een meter zeventig dik, het plafond en de vloer ook. De helft van de uitbreiding is materiaal, een heel bijzonder en veilig gebouw."
Het huidige gebouw krijgt iedere twintig jaar een iets lichtere tint geel. "Over honderd jaar moet het gebouw wit zijn. Dat symboliseert het verval van het radioactief afval wat hier ligt opgeslagen", zegt Boelen. "Het hele concept is vormgegeven door de Zeeuwse kunstenaar William Verstraeten."
Vervolgens mogen we binnen een kijkje nemen in de nieuwe ruimte. "We staan nu in de uitgebreide ruimte en zien grijze wanden, een rode vloer met metalen deksels en een vergeeld schilderij op de achterwand. Dat schilderij symboliseert de afbraak van het radioactieve materiaal wat hier ligt opgeslagen", legt Boelen uit. "Onder de metalen deksels wordt dat afval opgeslagen. Wat u nu ziet is een voorbeeld hoe dat gaat met een canister (een dichtgelast metalen vat) dat wordt opgeslagen."
canister in Covragebouw
canister wordt opgeslagen in nieuw gedeelte Covragebouw © Omroep Zeeland
Vanaf afstand wordt, ter illustratie van het werkproces, een voorbeeldvat uit een van de gaten in de vloer omhoog getild. "Als dit een echt radioactief vat was, dan stonden we hier natuurlijk niet", aldus de directeur van de Covra. "Op dit moment hebben we 110 kubieke meter hoog radioactief afval opgeslagen."

Wat doet de Covra?

De Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) staat sinds 2003 in Nieuwdorp op het Industrieterrein Vlissingen-Oost en houdt zich bezig met de opslag van hoog, laag- en middelradioactief afval. Het is de enige organisatie in Nederland die dergelijk afval mag innemen.
Dat hoogradioactief afval is grotendeels afkomstig van de kerncentrale en onderzoeksreactoren, middel- en laagradioactief afval komt van ziekenhuizen en laboratoria. Het wordt grotendeels verpakt in metalen vaten, platgewalst en in beton verpakt.
De Covra vangt het afval op voor de komende honderd jaar. Een definitieve oplossing voor de opslag van kernafval is er nog niet.
In 2013 werd besloten dat de kerncentrale Borsele open zal blijven tot 2033. "Het afval wat tot die tijd wordt geproduceerd wordt in de uitbreiding van ons gebouw opgeslagen", vervolgt Boelen. "Toen de Covra zich hier vestigde, is gelijk een terrein aangekocht om afval van twee mogelijk nieuwe kerncentrales op te kunnen slaan. Die ruimte is toen gereserveerd. Maar zoals het er nu uitziet, zou de huidige uitbreiding dat ook al aan moeten kunnen."