Goedkopere woningen en een goeie baan: dit is waarom studenten in Zeeland blijven plakken

Betaalbare huizen, makkelijk parkeren en een goeie baan. Dat zijn belangrijke punten voor afgestudeerde studenten om in Zeeland te blijven wonen. Dit blijkt uit onderzoek van studenten van HZ University of Applied Sciences en Scalda.
Waarom studenten in Zeeland blijven plakken
Tijdens het onderzoek is er gesproken met studenten, maar ook met afgestudeerden. Bij deze vragenlijst kwamen verschillende onderwerpen naar voren die inwoners belangrijk vinden. Zoals betaalbare huizen, gemakkelijk parkeren aan huis, carrièremogelijkheden en het salaris. Voor ondervraagden van dit onderzoek waren onderwerpen zoals strand, horeca en een bibliotheek minder belangrijk.
"Het onderzoek gaat vooral om de beweegreden om zich wel of niet te vestigen in Zeeland. Studenten wonen hier heel graag, maar we willen ook weten waarom ze blijven of juist weggaan", vertelt onderzoeker Harm IJben. Tijdens dit onderzoek is er naar sociaal, economisch en fysieke aspecten gekeken.
Onderzoek naar wonen in Zeeland
Een onderzoeksteam onderzocht waarom studenten na hun studie in Zeeland blijven © Omroep Zeeland
Marije Noordhoek en Hugo Massar hebben allebei aan de HZ gestudeerd en zijn bewust in Zeeland blijven wonen. Zij kunnen zich wel vinden in de uitkomst van het onderzoek. "Echt mijn sociale leven is de reden. Mijn vriend, mijn vriendinnen en mijn familie. Die wonen allemaal hier, dus vandaar", vertelt Noordhoek.
"Ik ben vooral gebleven met alles om me heen. Familie, vrienden en mijn werk dat ik ook al had. En eigenlijk vooral ook de huizenprijzen. Als je overal in het land kijkt dan zie je dat het heel erg prijzig aan het worden is. Hier was het gewoon te doen", aldus Massar.

Voordelen en nadelen

Noordhoek begrijpt ook dat studenten Zeeland verlaten omdat er bepaalde voorzieningen hier niet aanwezig zijn. "Grote sportevenementen en cultuurevenementen, die heb je hier toch wat minder dan in de Randstad."
"Als ik kijk naar puur carrièreperspectief dan vind ik dat wat uitdagender in Zeeland. Ik zit zelf in de ICT en je ziet dat er betere banen elders zijn in het land. Daar krijg je betere beloningen", vertelt Massar.
Het rapport werd vanmiddag overhandigd aan het provinciebestuur.