Drugslab als escaperoom: ludieke aanpak voor een serieuze boodschap

Twintig minuten doorbrengen in een drugslab, om meer te weten te komen over het herkennen en oprollen ervan. Dat is het idee achter de escaperoom die deze maand op verschillende plekken in Zeeland staat. Medewerkers van gemeenten proberen de escaperoom op te lossen en leren tegelijkertijd meer over de problematiek. "We hebben meer ogen en oren op straat nodig in de strijd tegen de georganiseerde misdaad", zegt initiatiefnemer Nancy Baecke van de Taskforce RIEC Brabant Zeeland.
Hoe ontdek je een drugslab?
Wie de escaperoom in de trailer binnenloopt, waant zich direct in een drugslab. Er staan allerlei attributen die kijkers van de serie Breaking Bad direct herkennen en door het geluid van een tikkende tijdbom en onheilspellende muziek voel je de spanning direct. Het doel van de deelnemende teams is om binnen twintig minuten buiten te kunnen komen, maar belangrijker is wat ze in die twintig minuten opsteken. "Het is belangrijk om te weten hoe je een drugslab kunt herkennen", vindt Baecke. "Want dan kan de politie eerder getipt worden en kan er worden opgetreden."

Punten die op een drugslab kunnen wijzen (bron: Taskforce Brabant Zeeland)

- Aanwezigheid van een XTC-geur rondom het pand (ruikt naar anijs)
- Aanwezigheid van blauwe vaten, jerrycans of vloeistofcontainers
- Bedrijvigheid met busjes of gesloten aanhangers dicht tegen het gebouw
- Pand met afgeplakte ramen of gordijnen / rolluiken die nooit opengaan
Handhaver Marilene de Visser doet de escaperoom samen met drie collega's van de handhaving gemeente Middelburg. Ze weten de opdrachten op te lossen, al lukt dat wel pas in de laatste halve minuut. "Het was heel leerzaam. Je wordt gewezen op situaties die je in de dagelijkse praktijk ook tegenkomt. Dus ik heb er wel veel van geleerd ja." De escaperoom is er nu nog alleen voor medewerkers van de gemeente en partners van de gemeente, maar de bedoeling is dat later ook de gewone burger in de escaperoom kan.
Escaperoom drugslab
In de escaperoom werd een drugslab nagebootst © Omroep Zeeland
Wie de escaperoom tot een goed einde brengt komt in een martelkamer terecht. "Zoals veel mensen zullen weten is die ook echt aangetroffen in Brabant", zegt Baecke. "Daarom is het ook zo belangrijk dat we deze vorm van criminaliteit aanpakken. Er komt veel bij kijken. Tot mensenhandel aan toe."